ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę

Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę

nazwa

Wykonanie

No i w końcu smaki mojego dzieciństwa :) ciasteczka wyciskane przez maszynkę, tak zwykłe, tak kruche, tak pyszne...palce lizać
Przygotowywała je moja babcia, moja mama i teściowa a teraz przygotowuje je ja :)
Dla mnie to śląskie ciasteczka z dziada pradziada.
Gwarantuje Wam, że po przygotowaniu nie zdążycie wyjąć wszystkich z piekarnika a połowy już ubędzie.
Świetne do podjadania na imprezie, spróbujcie a nie pożałujecie.
Składniki:
300 g maki pszennej
100 g cukru pudru
4 żółtka
200 g masła
Skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesypujemy mąkę, cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową
Na to kładziemy kostkę masła i wszystko energicznie za pomocą noża siekamy (czynność konieczna by ciasto się nie zaparzyło a uzyskało kruchość)
Gdy masło będzie już drobno posiekane, szybko zagniatamy wszystko na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny
Następnie dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z wmontowaną końcówką do wyciskania ciastek
Pieczemy ok. 12 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, na wysmarowanej tłuszczem blaszce
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/01/kruche-ciasteczka-wyciskane-przez.html