Wykonanie
No i w końcu smaki mojego dzieciństwa :)
ciasteczka wyciskane przez maszynkę, tak zwykłe, tak kruche, tak pyszne...palce lizaćPrzygotowywała je moja babcia, moja mama i teściowa a teraz przygotowuje je ja :)Dla mnie to śląskie
ciasteczka z dziada pradziada.Gwarantuje Wam, że po przygotowaniu nie zdążycie wyjąć wszystkich z piekarnika a połowy już ubędzie.Świetne do podjadania na imprezie, spróbujcie a nie pożałujecie.
Składniki:300 g
maki pszennej100 g
cukru pudru4
żółtka200 g
masłaSkórka z jednej
cytrynySposób przygotowania:Na stolnicę przesypujemy
mąkę,
cukier puder,
żółtka i
skórkę cytrynowąNa to kładziemy kostkę
masła i wszystko energicznie za pomocą noża siekamy (czynność konieczna by ciasto się nie zaparzyło a uzyskało kruchość)Gdy
masło będzie już drobno posiekane, szybko zagniatamy wszystko na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godzinyNastępnie dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa z wmontowaną końcówką do wyciskania
ciastekPieczemy ok. 12 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, na wysmarowanej tłuszczem blaszce