Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 350 gramów
masło 200 gramów
żółtka 4 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
orzechy mielone 200 gramów
śmietana 100 mililitrów
masło 50 gramów
cukier puder 100 gramów
białka 2 sztuk
cukier puder 150 gramów
cytryna 1 sztuk
białka 2 sztukWykonanie:Do przesianej
mąki dodać, posiekane
masło, wbić
żółtka, wlać 4 łyżki słodkiej
śmietany i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.Masa orzechowa: wsypać
orzechy do rondelka, dodać 50g
masła, wlać 100 ml
śmietany, mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia. Z 2
białek ubić sztywna pianę, dodać 100g
cukru pudru i jeszcze kilka minut ubijać. Przełożyć do masy orzechowej i podgrzewać na maleńkim ogniu, mieszając, aż masa się napowietrzy. Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić.
Lukier: z 2
białek ubić sztywna pianę. 150g
cukru pudru utrzeć z
sokiem z cytryny, porcjami dodawać pianę i ucierać, aż powstanie gęsty
lukier.Rozwałkować ciasto na grubość pół cm. Wykroić nieduże
ciasteczka i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Na ostygniętych ciasteczkach rozsmarować masę
orzechową i
lukier. W piekarniku włączyć tylko górne grzanie, ustawiając temperaturę na 160 stopni, wstawić
ciasteczka i piec je do chwili, aż
lukier nabierze delikatnej kremowej barwy (ok. 10 minut).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: