ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z masą orzechową

Ciasteczka z masą orzechową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 350 gramów
masło 200 gramów
żółtka 4 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
orzechy mielone 200 gramów
śmietana 100 mililitrów
masło 50 gramów
cukier puder 100 gramów
białka 2 sztuk
cukier puder 150 gramów
cytryna 1 sztuk
białka 2 sztuk
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać, posiekane masło, wbić żółtka, wlać 4 łyżki słodkiej śmietany i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Masa orzechowa: wsypać orzechy do rondelka, dodać 50g masła, wlać 100 ml śmietany, mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia. Z 2 białek ubić sztywna pianę, dodać 100g cukru pudru i jeszcze kilka minut ubijać. Przełożyć do masy orzechowej i podgrzewać na maleńkim ogniu, mieszając, aż masa się napowietrzy. Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić.
Lukier: z 2 białek ubić sztywna pianę. 150g cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny, porcjami dodawać pianę i ucierać, aż powstanie gęsty lukier.
Rozwałkować ciasto na grubość pół cm. Wykroić nieduże ciasteczka i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Na ostygniętych ciasteczkach rozsmarować masę orzechową i lukier. W piekarniku włączyć tylko górne grzanie, ustawiając temperaturę na 160 stopni, wstawić ciasteczka i piec je do chwili, aż lukier nabierze delikatnej kremowej barwy (ok. 10 minut).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11860/Ciasteczka-z-masa-orzechowa