ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 350 gramówmasło 200 gramówżółtka 4 sztukśmietana 4 łyżek stołowychorzechy mielone 200 gramówśmietana 100 mililitrówmasło 50 gramówcukier puder 100 gramówbiałka 2 sztukcukier puder 150 gramówcytryna 1 sztukbiałka 2 sztukWykonanie:Do przesianej mąki dodać, posiekane masło, wbić żółtka, wlać 4 łyżki słodkiej śmietany i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią i włożyć na 2 godziny do lodówki.Masa orzechowa: wsypać orzechy do rondelka, dodać 50g masła, wlać 100 ml śmietany, mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia. Z 2 białek ubić sztywna pianę, dodać 100g cukru pudru i jeszcze kilka minut ubijać. Przełożyć do masy orzechowej i podgrzewać na maleńkim ogniu, mieszając, aż masa się napowietrzy. Zdjąć z ognia, wymieszać i odstawić.Lukier: z 2 białek ubić sztywna pianę. 150g cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny, porcjami dodawać pianę i ucierać, aż powstanie gęsty lukier.Rozwałkować ciasto na grubość pół cm. Wykroić nieduże ciasteczka i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Na ostygniętych ciasteczkach rozsmarować masę orzechową i lukier. W piekarniku włączyć tylko górne grzanie, ustawiając temperaturę na 160 stopni, wstawić ciasteczka i piec je do chwili, aż lukier nabierze delikatnej kremowej barwy (ok. 10 minut).Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: