ßßß Cookit - przepis na Ciastka cytrynowo-migdałowe

Ciastka cytrynowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

I szczęście, i słabość – mam do małych kruchych ciasteczek. Ale kruchych naprawdę, kruchych niesamowicie, takich, które ledwie się ugryzie, kruszą się na kawałki, z których dopiero wtedy wydobywa się smak tego, co w nich ukryte. Czyli cytryna i migdały. Trochę zimowo, trochę wiosennie. Zimowo, jeszcze, oby już niedługo, przez orzechy, wiosennie przez cytrynę. Czyli co, przedwiośnie?
Ze Smaku życia Agnieszki Maciąg
Składniki:
2 cytryny
200 g mąki
100 g mielonych orzechów (migdałów)
120 g cukru pudru
2 żółtka
200 g schłodzonego masła
Przepis:
Cytryny wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj nich skórkę i wyciśnij sok. Mąkę, mielone migdały i 100 g cukru pudru przesiej przez sito, dobrze wymieszaj. Utwórz kopczyk, zrób w nim wgłębienie, wbij w nie żółtka, wsyp skórkę cytrynową. Masło pokrój na kawałki, ułóż na pozostałych składnikach, posiekaj wszystko nożem i polej połowa soku z cytryn. Zagnieć ciasto, wstaw na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj je na grubość 3-4 milimetrów. Foremką wytnij ciastka i piecz 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 o C.
Resztę cukru utrzyj z pozostałym sokiem z cytryn i powstałym lukrem posmaruj upieczone, lekko ostudzone ciasteczka. Możesz je też posypać samym cukrem pudrem, udekorować migdałami lub orzechami włoskimi przed wstawieniem do piekarnika lub posmarować roztrzepanym jajkiem – wtedy będą się błyszczały.
Teraz jeszcze zauważyłam, że zrobiłam dwa rodzaje ciastek – gwiazdki i kwiatki. Zima i wiosna. Zupełnie nie zamierzenie :)
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/ciastka-cytrynowo-migdaowe.html