Wykonanie
Mgliste poranki, pochmurne popołudnia, długie wieczory… Tak, tak… jesień nadeszła i, jeżeli o mnie chodzi, sezon
herbatkowy uważam oficjalnie za rozpoczęty :)A cóż lepszego do popołudniowej
herbatki, niż aromatyczne,
cytrynowe ciasteczka z odrobiną
cukru pudru ;) Są kruchutkie, ale nie rozpadające się, z mnóstwem
skórki cytrynowej, która sprawia, że smakują nieziemsko. Idealne do kubka
herbaty :)Polecam :)* przepis Pawła Pojawy z książki „Ciasta na każdą okazję” wydawnictwa AgoraSkładniki:120g miękkiego niesolonego
masła120g
cukru pudru plus trochę do podsypywania2 duże
żółtka (
białka możecie zamrozić i użyć do innego wypieku lub deseru)skrórka otarta z dwóch
cytryn150g
mąki krupczatki110g
mąki ziemniaczanej (może być również kukurydzianej)Wykonanie:
Masło utrzyj z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj
żółtka oraz
skórkę cytrynową i wymieszaj do połączenia.Wsyp
mąkę i zmiksuj na niskich obrotach, aż ciasto będzie jednolite.Wyłóż ciasto na blat oprószony
cukrem pudrem i rozwałkuj na grubość około 5mm. Wykrawaj
ciasteczka w dowolnych kształtach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 160°C przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia.
Upieczone pozostaw na blasze przez kilka minut, po czym delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Wystudzone oprósz
cukrem pudrem.
Smacznego :)