Wykonanie
Masz ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt wymyślnego? Zatem ten przepis przypadnie ci do gustu. Kruche
ciasteczka, które szybko i łatwo można wykonać w wielu wersjach, czy to
cytrynowe, czy klasyczne z
cukrem na pewno zasmakują każdemu i w kilka chwil znikną z talerza.Składniki:20 dag
mąki,10 dag
masła,5 dag
margaryny,5 dag
cukru pudru,1
żółtko,sok i skórka otarta z
cytryny,1
białko do smarowania,
cukierPrzygotowanie:Kruche ciasto:
Żółtko oddzielić od
białka.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
margarynę i
masło, siekać szerokim nożem.
Następnie dodać
żółtka i
cukier puder:
oraz sok i skórkę otartą z
cytryny:
Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 min(przykryć).
Ciasto rozwałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać
ciastka o dowolnych kształtach.Wykrojone
ciastka układać na blasze do pieczenia( wyłożonej papierem do pieczenia). Każde
ciastko smarować rozmąconym
białkiem i posypać
cukrem kryształem.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor 8- 10 min w temp. 150- 180 stopni.