Wykonanie
... czyli ciasto z
truskawkami i pianką(przepis na dużą blachę)

Cały wpis umieszczam dzięki nieocenionej Asi, która jest moim cukierniczym
guru :)A ciasto jest przepyszne i lekkie. Doskonale nadaje się na wiosenno-letnie przyjęcia oraz zwyczajne desery.Jest to pierwsza rzecz, jaką wstawiam tu, a jej nie robiłam... ale kiedyś jeszcze zrobię ;) Za to nieraz już
jadłam i chętnie jeszcze zjem!!!ciasto:40dag
mąki25 dag
masła lub
margaryny10 dag
cukru6
żółtekpiana:6
białek30 dag
cukru pudruowoce:
truskawki lub
czereśnie w ilości odpowiedniej do wielkości ciasta, czyli na dużą blachę około kilograma.
bułka tartaCiasto zagnieść, rozwałkować na dużą blachę i piec 20 min w 175stopni C, aż się lekko zrumieni po obu stronach.Kiedy ciasto się studzi, przygotować
truskawki (odszypułkować) lub
czereśnie (wydrelować).Następnie ubić pianę z
białek, a gdy będzie już sztywna dodawać po trochu
cukier puder i dalej ubijać.
Owoce otoczyć w
bułce tartej, wyłożyć na ciasto i polać pianką. Wstawić na ok 15 min do piekarnika, aby pianka się zrumieniła (grzanie z góry na 125 stopni). Wyciągnąć po upieczeniu z piekarnika, żeby nie nabierało wilgoci.Rady:- do piany można dodać odrobinę
soli, żeby lepiej się ubijała- można też dać więcej
cukru do piany, jeśli
truskawki są mało słodkie- ciasto warto piec na papierze do pieczenia, żeby się nie przypaliło- duże
truskawki można pokroić na pół i układać na grzbiecie, żeby za dużo soku nie wypływało


Wydrukuj przepis