Wykonanie
Rano wstał mąż i powiedział "zjadłbym jakieś pyszne ciasto, a najlepiej mus " a że nie może biedny pszenicy wiec zrobiłam lekki bezglutenowy sernik z
musem czekoladowym. Uwierzcie warty był każdej minuty stania w kuchni:) po prostu rozpływa się w ustach.


Masa serowa:1 kg
sera trzykrotnie zmielonego3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub pszennej lub
smakowego budyniu np.
waniliowego,
śmietankowego,
kokosowego1 duża puszka 530 g słodzonego
mleka skondensowanego3
białka (mniejsze) lub 2 dużesok z 1
limonki (lub
cytryny)aromat: np. 3 - 4 łyżki
likieru pomarańczowego,
kokosowego,
migdałowego lub innego, może też być biały
rum,
biała czekolada,
cukier wanilinowy lub ekstrakt z
waniliiWykończenie:200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej
śmietany 12% lub 18%2 łyżki
cukru pudruMus czekoladowy:150 g
cukru (drobnego lub
cukru pudru)3
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka) + 3
żółtka1 łyżka
kakao200 ml
śmietanki kremówki 30%100 g
masła (najlepiej niesolonego)250 g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.Masa serowa: do dużej miski włożyć
ser,
mąkę lub
budyń, dodać
mleko skondensowane,
białka jajek,
sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę
serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 40 minut jeśli
ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim
śmietanę wymieszaną z
cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki. Mus wykładamy na ostudzony sernik.
Mus czekoladowy: do metalowej miski wsypać część (50 g)
cukru, dodać 6
żółtek i
śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się
wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać
kakao (najlepiej przez sitko aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę
masło oraz połamaną na kosteczki
czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się
woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.Oddzielnie ubić
białka z resztą
cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same
białka bez
cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy
cukier cały czas ubijając. Po dodaniu
cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca.
Białka połączyć z masą
czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło
boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Im sernik dłużej stoi w lodówce, tym jest lepszy :-) Nie zapomnijmy zdjąć obręczy, aby sernik mógł swobodnie "oddychać". Sernik można posypać wiórkami z
czekolady i podawać z
owocami w zalewie.