Wykonanie
Zachciało mi się musu
cytrynowego. Uwierzcie mi, szukałam kilka przepisów i zupełnie nie przypadły mi do gustu. Jakieś takie były nieciekawe a ja wiedziałam dokładnie co chcę i jak ma smakować. Zrobiłam więc na czuja i wyszło booooosko!

Składniki na chmurkę:- 2
jajka- 2 łyżki
cukru pudru- 4 łyżki
mąki- szczypta
soliŻółtka rozdzielam od
białek.
Białka ubijam na sztywno z
solą i
cukrem pudrem. Dodaję
żółtka i
mąkę cały czas miksując. Ciasto będzie miało konsystencję jak na naleśniki, będzie tylko bardziej puszyste. Na papierze do pieczenia formuje z ciasta cienkie kółka. Piekę w 170 stopniach na termoobiegu aż będą rumiane. Jak Wam pękną przy zdejmowaniu z papieru do pieczenia to się nie przejmujcie. Po upieczeniu zostawiam do wystygnięcia.Składniki na mus:-
śmietanka kremówka 250 ml- sok z 1
cytryny- starta skórka z 2
cytryn- 2
białka- 4 łyżki
cukru pudruTrę skórkę z dwóch
cytryn do garnka. Wyciskam
sok z cytryny uważając żeby nie wpadły pestki. Dodaję
cukier puder,
śmietankę i ubijam aż
zrobi się puszysta. Spróbujcie w trakcie ubijania mus, jeżeli jest kwaśny to dodajcie
cukru pudru. W oddzielnym garnku ubijam
białka na pół sztywno. Dodaję je do
śmietanki, delikatnie mieszam i odstawiam do lodówki.Mus nakładam na chmurkę, dekoruję
skórką z cytryny. Można udekorować również karmelem, przepis na dekorację z karmelu znajdziecie w "Gruszkach w
winie".




