ßßß
Inspiracja: "52 przepisy" R. Makłowicz, P. Bikont. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam o połowę ilość cukru oraz dodałam limonkę.
Składniki (forma do tarty: 28 cm średnicy):Ciasto:200 g mąkiJajko1/2 łyżeczki soli100 g masłaDodatkowo: sucha fasolaMasa:200 ml śmietanki kremówki1/2 szklanki cukru pudru4 jajkaSok z 3 cytryn i 1 limonkiSkórka otarta z cytryny i limonkiZimne masło kroimy w kosteczkę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Energicznie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę, pamiętając o brzegach. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (przyciskamy go do ciasta) i wysypujemy na wierzch suchą fasolę. Pieczemy ok. 15 min w 180 st.C.Ucieramy jajka z cukrem pudrem i sokiem z cytryny oraz limonki.Zagotowujemy śmietankę i stopniowo wlewamy śmietankę do masy, cały czas ucierając.Przecedzamy przez sitko, dodajemy skórkę otartą z cytrusów i dokładnie mieszamy.Napełniamy masą ciasto i pieczemy ok. 35 min w 180 st.C.Smacznego!