Wykonanie
"Photographing a
cake can be art."Irving PennSpoglądając na pogodę za oknem, gdzie stalowe chmury gnając po niebie ciągle zasłaniały słońce, zapragnęłam zatrzymać na dłużej kilka jego promieni. Z pomocą przyszedł przepis na lekką, kwaskowatą tartę. I teraz
mogę się cieszyć własnym kawałkiem słońca na talerzu ;) Polecam i Wam, zwłaszcza, że znów zapowiadają deszczowe dni.

Inspiracja: "52 przepisy" R. Makłowicz, P. Bikont. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam o połowę ilość
cukru oraz dodałam
limonkę.

Składniki (forma do tarty: 28 cm średnicy):Ciasto:200 g
mąkiJajko1/2 łyżeczki
soli100 g
masłaDodatkowo:
sucha fasolaMasa:200 ml
śmietanki kremówki1/2 szklanki
cukru pudru4
jajkaSok z 3
cytryn i 1
limonkiSkórka otarta z
cytryny i
limonkiZimne
masło kroimy w kosteczkę, dodajemy
mąkę,
jajko i
sól. Energicznie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę, pamiętając o brzegach. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (przyciskamy go do ciasta) i wysypujemy na wierzch
suchą fasolę. Pieczemy ok. 15 min w 180 st.C.Ucieramy
jajka z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny oraz
limonki.Zagotowujemy
śmietankę i stopniowo wlewamy
śmietankę do masy, cały czas ucierając.Przecedzamy przez sitko, dodajemy skórkę otartą z
cytrusów i dokładnie mieszamy.Napełniamy masą ciasto i pieczemy ok. 35 min w 180 st.C.Smacznego!