Wykonanie
SkładnikiSpód:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej lub ryżowej50 g
cukru150 g
masła (schłodzonego)1
jajkoWierzch:100 g
mąki pszennej50 g
mąki ryżowej lub ziemniaczanej100 g
wiórków kokosowych (lub pokruszonych czy zmielonych
płatków migdałów)50 g
cukru125 g
masła (schłodzonego)Prażone
jabłka:1 - 1,5 kg kwaśnych
jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)1 łyżka
masła1/2 szklanki
cukru (lub do smaku)2 łyżki
cukru wanilinowego lub z prawdziwą
wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 pełna łyżeczka
cynamonuszczypta suszonego (lub świeżego)
estragonuszczypta suszonego (lub świeżego)
tymiankuoraz:150 g
dżemu pomarańczowegoświeży
tymianek do dekoracji
cukier puder do posypaniaopcjonalnie
lody do podaniaPrzygotowaniePrzygotować prostokątną formę o wymiarach około 26 x 33 cm, minimalna powierzchnia to 20 x 30 cm.Spód: Do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Rozetrzeć palcami całe
masło z
mąką i
cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać
jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach formy. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.Przygotować wierzch: do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
wiórki kokosowe lub
migdały,
cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne
masło. Rozcierać palcami
masło z resztą składników aż powstanie sypka kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na czas przygotowania
jabłek wstawić do lodówki.Przygotować
jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki (około 2 cm). W dużym i szerokim garnku roztopić
masło, dodać
jabłka, wsypać
cukier i wymieszać. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, dodając
cukier wanilinowy i
cynamon. Smażyć przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż
jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na koniec dodać
estragon i
tymianek.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z
ciastem z lodówki i posmarować cieniutko
dżemem (można niedokładnie). Wyłożyć
jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą lekko zrumienione na
miodowy kolor. Należy uważać, bo każdy piekarnik grzeje nieco inaczej, inne są też formy do pieczenia. Po 30 minutach pieczenia można sprawdzić jak wygląda spód i wierzch. Po 30 minutach pieczenia szarlotkę posypać gałązkami świeżego
tymianku. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem i podawać z
lodami.


