ßßß Cookit - przepis na Szarlotka prowansalska

Szarlotka prowansalska

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
50 g cukru
150 g masła (schłodzonego)
1 jajko
Wierzch:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych (lub pokruszonych czy zmielonych płatków migdałów)
50 g cukru
125 g masła (schłodzonego)
Prażone jabłka:
1 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę szara reneta, antonówka)
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 pełna łyżeczka cynamonu
szczypta suszonego (lub świeżego) estragonu
szczypta suszonego (lub świeżego) tymianku
oraz:
150 g dżemu pomarańczowego
świeży tymianek do dekoracji
cukier puder do posypania
opcjonalnie lody do podania
Przygotowanie
Przygotować prostokątną formę o wymiarach około 26 x 33 cm, minimalna powierzchnia to 20 x 30 cm.
Spód: Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach formy. Przenieść ciasto razem z dolnym papierem do formy, odkleić górny arkusz. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować wierzch: do miski przesiać obydwie mąki, dodać wiórki kokosowe lub migdały, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie sypka kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.
Przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki (około 2 cm). W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać jabłka, wsypać cukier i wymieszać. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, dodając cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na koniec dodać estragon i tymianek.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem (można niedokładnie). Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 - 55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą lekko zrumienione na miodowy kolor. Należy uważać, bo każdy piekarnik grzeje nieco inaczej, inne są też formy do pieczenia. Po 30 minutach pieczenia można sprawdzić jak wygląda spód i wierzch. Po 30 minutach pieczenia szarlotkę posypać gałązkami świeżego tymianku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_prowansalska/przepis.html