ßßß Cookit - przepis na Szarlotka prowansalska z nutą tymianku i etragonu

Szarlotka prowansalska z nutą tymianku i etragonu

nazwa

Wykonanie

Mało ciasta, dużo musu jabłkowego, wspaniałej kokosowej kruszonki, nie za słodkie z bardzo delikatną nutą tymianku i estragonu. Smaczny - i ten zapach...:) Przepis z bloga Kwestia smaku .
Składniki na spód :
150 g maki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
W misce mieszamy obie maki i cukier. Dodajemy pocięte na kawałki masło. Rozcieramy w dłoniach aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na wymiary blaszki. Największa powierzchnia blaszki powinna mieć 26x33 cm a najmniejsza 20x30 cm. Wykładamy dno formy, równamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Prażone jabłka : ( użyłam gotowych prażonych jabłek, które wcześniej zrobiłam do słoika. Dodałam do nich tylko cynamon, cukier waniliowy, estragon i tymianek. Jesli używacie słodkich jabłek cukier można całkowicie pominąć )
1-1,5 kg kwaśnych jabłek
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru lub wedle uznania
2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta suszonego lub świeżego estragonu
szczypta suszonego lub świezego tymianku
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w małe kawałki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, cukry,cynamon, mieszamy. Podsmażamy na średnim ogniu ok 15 minut aż jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec dodajemy tymianek i estragon. Odstawiamy.
Wierzch :
100 g mąki pszennej
50 g maki ziemniaczanej lub ryżowej
100 g wiórków kokosowych ( można zastapić pokruszonymi lub mielonymi płatkami migdałów )
50 g cukru
125 g zimnego masła
Mąki przesiewamy, mieszamy z kokosem i cukrem. Masło tniemy na niewielie kawałki. Dodajemy do reszty, rozcieramy dłońmi aż powstanie kruszonka. Odstawiamy do lodówki.
Ponad to :
150 g dżemu pomarańczowego
Spód wyjmujemy z lodówki. Na całej powierzchni smarujemy dżemem pomarańczowym. Następnie rozkładamy prażone jabłka a wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 175°C przez 50-55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą zrumienione na złoty kolor. Jeśli wierzch szybko będzie się przypiekał nakrywamy ciasto od góry papierem do pieczenia.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/11/Szarlotka-prowansalska-z-nuta-tymianku-i-etragonu.html