Wykonanie
Mało ciasta, dużo
musu jabłkowego, wspaniałej kokosowej kruszonki, nie za słodkie z bardzo delikatną nutą
tymianku i
estragonu. Smaczny - i ten zapach...:) Przepis z bloga Kwestia smaku .

Składniki na spód :150 g
maki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej lub ryżowej50 g
cukru150 g zimnego
masła1
jajkoW misce mieszamy obie
maki i
cukier. Dodajemy pocięte na kawałki
masło. Rozcieramy w dłoniach aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Dodajemy
jajko i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na wymiary blaszki. Największa powierzchnia blaszki powinna
mieć 26x33 cm a najmniejsza 20x30 cm. Wykładamy dno formy, równamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Prażone
jabłka : ( użyłam gotowych prażonych
jabłek, które wcześniej zrobiłam do słoika. Dodałam do nich tylko
cynamon,
cukier waniliowy,
estragon i
tymianek. Jesli używacie słodkich
jabłek cukier można całkowicie pominąć )1-1,5 kg kwaśnych
jabłek1 łyżka
masła1/2 szklanki
cukru lub wedle uznania2 łyżki
cukru wanilinowego lub z prawdziwą
wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 pełna łyżeczka mielonego
cynamonuszczypta suszonego lub
świeżego estragonuszczypta suszonego lub świezego
tymiankuJabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w małe kawałki. W rondlu roztapiamy
masło, dodajemy
jabłka,
cukry,
cynamon, mieszamy. Podsmażamy na średnim ogniu ok 15 minut aż
jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec dodajemy
tymianek i
estragon. Odstawiamy.Wierzch :100 g
mąki pszennej50 g
maki ziemniaczanej lub ryżowej100 g
wiórków kokosowych ( można zastapić pokruszonymi lub mielonymi
płatkami migdałów )50 g
cukru125 g zimnego
masłaMąki przesiewamy, mieszamy z
kokosem i
cukrem.
Masło tniemy na niewielie kawałki. Dodajemy do reszty, rozcieramy dłońmi aż powstanie kruszonka. Odstawiamy do lodówki.Ponad to :150 g
dżemu pomarańczowegoSpód wyjmujemy z lodówki. Na całej powierzchni smarujemy
dżemem pomarańczowym. Następnie rozkładamy prażone
jabłka a wierzch posypujemy kruszonką.Pieczemy w temp. 175°C przez 50-55 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą zrumienione na złoty kolor. Jeśli wierzch szybko będzie się przypiekał nakrywamy ciasto od góry papierem do pieczenia.Smacznego :)