Wykonanie
Składniki10 sztuk150 g
masła1 łyżeczka
cynamonu3/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejskórka starta z 1
pomarańczykilka kropli ekstraktu
pomarańczowego (opcjonalnie)2/3 szklanki purée z pieczonej dyni*1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2
jajka (L)2/3 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
wiórków kokosowych lub zmielonych
płatków migdałów50 g
czekolady (dowolnej), pokrojonych w kosteczkęPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe wolnostojące foremki.
Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka, dodać
cynamon, gałkę, skórkę z
pomarańczy i ekstrakt. Roztopić na średnim ogniu a następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 1 minutę. Następnie dodać purée z dyni i gotować przez kolejną 1 minutę.Odstawić z ognia, dodać
cukier i wymieszać. Dodać
mąkę ziemniaczaną i znów wymieszać na jednolitą masę.Dodawać kolejno
jajka za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą
mąkę pszenną razem z
proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę bez grudek (mieszać około pół minuty). Na koniec dodać
wiórki kokosowe lub zmielone
migdały i wymieszać.Masę wyłożyć do papilotek, do około 2/3 ich wysokości, do każdej włożyć po 3 kawałeczki
czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 23 minuty. Wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce, ostudzić.Wskazówki* Jak upiec
dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka. Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée (nie trzeba odciskać ani odsączać dyni przed zmiksowaniem). Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można trzymać w lodówce przez kilka dni i przygotować np. placki
dyniowe lub inną potrawę . Można też zamrozić na dłużej.