Wykonanie

Środek tygodnia, a moim dzieciom zachciało się ciasta. No cóż w poprzedni weekend nie było mnie w domu, więc musiałam im to szybko wynagrodzić. Upiekłam typowe ciasto ucierane . Mam mój wypróbowany przepis, który
mogę modyfikować na przeróżne sposoby. Dzisiaj wybór padł na babkę
kokosowo pomarańczową .
Kokosowe wiórki i
pomarańcze, zresztą jak i inne
cytrusy świetnie ze sobą współgrają. Babka jest bardzo pulchna i aromatyczna, no cóż taka ilość
masła swoje robi.pomarańczowaSkładniki: na 2 litrową foremkę z kominkiem200 g
masła, miękkiego3 dl
cukru3 ½ dl
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka1 ½ dl
wiórków kokosowych + 2 łyżki do wysypania foremki1 dl soku z
pomarańczyskórka otarta z jednej
pomarańczyWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem do białości. Dodaj po jednym
jajku i dalej ucieraj. Dodaj
wiórki kokosowe, otartą skórkę i sok z
pomarańczy.Przesiej
mąkę z proszkiem i połącz z masą jajeczno
maślaną.Wysmaruj foremkę tłuszczem i oprósz wiórkami. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto.Piecz babkę na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut, czy do tak zwanego suchego patyczka.

Polecane przepisyBabka ucierana z
zurawina,
czekolada i
orzechamiCiacho z nutella i banananiPyszne ciasto ucierane zebraAmerykańskie ciasto z
cynamonem