ßßß
Środek tygodnia, a moim dzieciom zachciało się ciasta. No cóż w poprzedni weekend nie było mnie w domu, więc musiałam im to szybko wynagrodzić. Upiekłam typowe ciasto ucierane . Mam mój wypróbowany przepis, który mogę modyfikować na przeróżne sposoby. Dzisiaj wybór padł na babkę kokosowo pomarańczową .
Kokosowe wiórki i pomarańcze, zresztą jak i inne cytrusy świetnie ze sobą współgrają. Babka jest bardzo pulchna i aromatyczna, no cóż taka ilość masła swoje robi.pomarańczowaSkładniki: na 2 litrową foremkę z kominkiem200 g masła, miękkiego3 dl cukru3 ½ dl mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka1 ½ dl wiórków kokosowych + 2 łyżki do wysypania foremki1 dl soku z pomarańczyskórka otarta z jednej pomarańczyWykonanie:Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Dodaj wiórki kokosowe, otartą skórkę i sok z pomarańczy.Przesiej mąkę z proszkiem i połącz z masą jajeczno maślaną.Wysmaruj foremkę tłuszczem i oprósz wiórkami. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto.Piecz babkę na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut, czy do tak zwanego suchego patyczka.
Polecane przepisyBabka ucierana z zurawina, czekolada i orzechamiCiacho z nutella i banananiPyszne ciasto ucierane zebraAmerykańskie ciasto z cynamonem