Wykonanie

Tym razem
dynię wykorzystałam do upieczenia muffinek. Z podanego przepisu wyszło mi 34 mufinek.
Ciastka są dobre ale na drugi i trzeci dzień są rewelacyjne.Składniki:300 g
masłaskórka z 1
pomarańczy3 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowejkilka kropel
olejku pomarańczowego1 , 5 szklanki musu z dyni1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej1,5 szklanki
mąki pszennej4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g zmielonych
migdałów100 g posiekanej
gorzkiej czekoladyWykonanie:
Masło roztopić z dodatkiem
skórki pomarańczowej,
cynamonem,
gałką muszkatołową i
olejkiem pomarańczowym, zmniejszyć ogień i gotować przez chwilę. Dodać mus
dyniowy i gotować przez 2 minuty.
Dynię zdjąść z ognia, dodać
cukier i wymieszać. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek.Do masy dodawać po 1
jajku, mieszać aż
jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne.Dodać przesianą
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek.Do ciasta dodać zmielone
migdały i
czekoladę, wymieszać.Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ich ⅔ wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez 20 - 23 minuty.