Wykonanie
SkładnikiCiasto:3 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła90 g
smalcu (w kostce, wyborowego) lub
margaryny1/4 szklanki zimnej
wodyNadzienie:900 g
jabłek500 g miąższu
ananasa (zważonego po obraniu i wykrojeniu środka)1/3 szklanki
rodzynek (opcjonalnie)1/3 szklanki
cukru (najlepiej trzcinowego)1 łyżeczka
cynamonu1
cukier wanilinowy1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej lub budyniu
waniliowegogarść
płatków migdałów lub
wiórków kokosowychOpcjonalnie:
jajko do posmarowania
cukier puderPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier puder,
sól, pokrojone w małą kosteczkę
masło oraz pokrojony
smalec lub
margarynę. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać
wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować
masłem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.
Ananasa obkroić ze skóry, przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić na kawałeczki, odmierzyć potrzebną ilość.
Jabłka i
ananasa włożyć do miski, dodać
rodzynki jeśli używamy,
cukier,
cynamon,
cukier wanilinowy i
budyń lub
mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.Formę wylepić jedną połówką ciasta, dno i 2 cm
boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Dłońmi wymieszać nadzienie i położyć na spodzie z ciasta. Posypać
płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.Drugą część ciasta rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi
mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem) i ułożyć na owocach. Paski mogą się przeplatać. Można je posmarować roztrzepanym
jajkiem.Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać. Można posypać
cukrem pudrem.

