Wykonanie
Składniki16 porcjiCiasto kruche:450 g
mąki pszennej tortowej6 łyżek
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła, zimnego90 g
smalcu, zimnegook. 3 - 4 łyżki zimnej
wodyNadzienie:2 kg
jabłek szarlotkowych (np. szara reneta)2 łyżeczki
cynamonu8 łyżek
brązowego cukru1 op.
cukru wanilinowegoPrzygotowanieCiasto kruche:Przygotować tortownicę o średnicy ok. 27 cm lub formę rozszerzającą się ku górze (jak na pie lub paellę) o średnicy dna 24 cm.
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
sól i pokrojone w kosteczkę
masło oraz pokrojony
smalec. Zmiksować mikserem (mieszadłem -
łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche).Dodać
wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę . Formę do pieczenia posmarować grubo
masłem.Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek
mąkę.
Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.Nadzienie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki (3 mm plasterki). Włożyć do większej miski, dodać
cukier,
cynamon,
cukier wanilinowy i wymieszać.Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy.
Jabłka wyłożyć na spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym
ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając. Nożem przebić ciasto w 4-5 miejscach i wstawić do piekarnika.Piec przez 70 minut w 190 stopniach C. Pod koniec pieczenia można okryć brzegi ciasta kawałkami folii aluminowej gdyby były już dobrze zrumienione. Posypać
cukrem pudrem, można podawać z
lodami.Propozycja podania
cukier puder /
lody śmietankowe /
waniliowe / toffee
