Wykonanie
SkładnikiCiasto:3 szklanki
mąki pszennej tortowej6 łyżek
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła, zimnego90 g
smalcu lub
margaryny, zimnych4 łyżki zimnej
wodyKarmelizowane
jabłka:1,5 kg
jabłekokoło 1/2 szklanki
cukru**sok z 1
cytryny1 pełna łyżeczka
cynamonu2 łyżki
cukru wanilinowego lub z prawdziwą
wanilią2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu wanilinowego - 35 g lub 2 łyżki
mąki ziemniaczanejPotrzebna będzie: prostokątna forma o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągła o średnicy 27 - 30 cm. Ewentualnie wysoka forma rozszerzająca się ku górze (jak na pie) o średnicy dna 26 cm.PrzygotowanieCiasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
sól i pokrojone w kosteczkę
masło oraz
smalec lub
margarynę. Zmiksować mikserem przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać
wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Formę do pieczenia posmarować grubo
masłem.Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi
mąką.
Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki. Drugą część ciasta trzymać w lodówce.
Jabłka:Obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Na bardzo dużą patelnię lub do dużego, szerokiego garnka wsypać
cukier i wlać
sok z cytryny, mieszać aż
cukier się rozpuści. Następnie nie mieszając podgrzewać
syrop na większym ogniu przez około minutę lub do czasu aż zacznie się brązowić (uwaga:
syrop będzie bulgotał i będzie bardzo gorący!).Wówczas wsypać
jabłka i podgrzewać przez chwilę, a następnie poruszać patelnią lub garnkiem energicznymi ruchami tak aby
jabłka nie przywarły do dna. Smażyć dalej przez minutę, następnie zamieszać, dodać
cynamon,
cukier wanilinowy, ekstrakt z
wanilii i smażyć przez około 5 minut (jeśli chcemy aby w szarlotce były kawałki
jabłek) lub dłużej, aż
jabłka zaczną się rozpadać (jeśli chcemy aby w szarlotce był sam
mus jabłkowy). Odstawić z ognia i wsypać
budyń, wymieszać.
Jabłka wyłożyć na spód z ciasta. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy i przykryć nim
jabłka (lub zetrzeć je na tarce). Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę w 190 stopniach C .Wskazówki* najlepiej typowych na szarlotkę, czyli twardych, np. szara reneta, antonówka, twarde papierówki** lub mniej do smaku, zależnie od tego jak kwaśne są
jabłka - najlepiej je spróbować
