Wykonanie
SkładnikiCiasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła90 g
smalcu (w kostce, wyborowego) lub
margaryny1/4 szklanki zimnej
wodyNadzienie:700 g
śliwek (użyłam okrągłych, bordowych)1
ananas (700 g po obraniu i wykrojeniu środka), pokroić w kosteczkę50 g pokrojonych
daktyli, ok. 13 sztuk1/3 szklanki
cukru (użyłam trzcinowego)1 łyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier puder,
sól, pokrojone w malą kosteczkę
masło oraz pokrojony
smalec lub
margarynę. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać
wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm posmarować
masłem.
Śliwki pokroić na kawałki, usuwając pestki.
Ananasa obkroić grubo skórę tak aby na ananasie nie pozostały ciemne gniazdka. Przekroić wzdłuż na 4 części, wyciąć twardą część ze środka. Sam miąższ pokroić w kostkę.
Śliwki i
ananasa włożyć do miski, dodać pokrojone
daktyle,
cukier,
cynamon i
mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C .Formę wylepić jedną połówką ciasta, dno i 2 cm
boków. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić palcami. Dłońmi wymieszać nadzienie i położyć na spodzie z ciasta.Drugą część ciasta rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi
mąką. Wyciąć paski (radełkiem lub nożem) i ułożyć na owocach. Paski mogą się przeplatać.Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i podawać. Można posypać
cukrem pudrem.


