Wykonanie
Dziś u mnie na blogu zimowo.. Makowiec przekładany
jabłkami, na cieście kruchym, bez konieczności wcześniejszego podpiekania
spodu. Dla tych, którym znudziło się oklepane połączenie makowca z sernikiem (choć czy to się może znudzić? ;-). Ciasto jest dość wilgotne i bardzo interesujące
smakowo. Jubilatowi bardzo smakowało :-).Za przepis bardzo dziękuję Aleksandrze!Składniki na kruchy spód:250 g
mąki pszennej125 g
masła, schłodzonego60 g
cukru pudru1
jajkoszczypta
soliW naczyniu umieścić
mąkę,
masło,
cukier,
sól,
jajko i szybko zagnieść (najszybciej zrobić to malakserem). Ciasto owinąć folią, spłaszczyć i włożyć na 30 minut do lodówki.Składniki na masę
jabłkową:750 g
jabłek szarlotkowychsok z połowy
cytryny3 łyżki
cukru4 łyżki zimnej
wodyszczypta
cynamonu50 g
rodzynków1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejJabłka obrać, pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka, dodać
sok z cytryny,
cukier,
cynamon. Całość zagotować, a następnie dusić przez 5 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Gdyby
jabłka nie były zbyt soczyste, można dodać trochę
wody. Powinny się trochę rozgotować. Dodać
rodzynki i wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej
wody i wlać do gotującej się masy. Wymieszać i odstawić aby nadzienie
jabłkowe przestygło.Składniki na masę
makową:250 g zmielonego
maku*370 ml
mleka60 g
cukru1
cukier wanilinowy lub miąższ z 1
laski wanilii1
jajko50 g posiekanych
migdałów bez skórki lub
płatków migdałowychZagotować
mleko i zalać nim zmielony
mak. Dodać
cukier,
cukier wanilinowy (lub miąższ z
wanilii),
jajko,
migdały. Wymieszać.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Dno tortownicy wylepić schłodzonym kruchym
ciastem. Na ciasto wyłożyć połowę masy makowej. Następnie całą masę
jabłkową i resztę masy makowej. Wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut.Wystudzić, dowolnie udekorować.Smacznego :-).* jeśli nie posiadasz suchego
maku już zmielonego, wtedy wieczór wcześniej zalej suchy
mak gorącym
mlekiem, kolejnego dnia zmiel w maszynce do
mięsa ze specjalnym, drobniejszym sitkiem** moje modyfikacje: do masy
jabłkowej dodałam 3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, pominęłam
wodę; masę
makową zrobiłam tradycyjnie z
aromatem migdałowym i dodałam kilka łyżek
miodu, ponieważ dla mnie masa była mało słodka