ßßß
Dziś u mnie na blogu zimowo.. Makowiec przekładany jabłkami, na cieście kruchym, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Dla tych, którym znudziło się oklepane połączenie makowca z sernikiem (choć czy to się może znudzić? ;-). Ciasto jest dość wilgotne i bardzo interesujące smakowo. Jubilatowi bardzo smakowało :-).Za przepis bardzo dziękuję Aleksandrze!Składniki na kruchy spód:250 g mąki pszennej125 g masła, schłodzonego60 g cukru pudru1 jajkoszczypta soliW naczyniu umieścić mąkę, masło, cukier, sól, jajko i szybko zagnieść (najszybciej zrobić to malakserem). Ciasto owinąć folią, spłaszczyć i włożyć na 30 minut do lodówki.Składniki na masę jabłkową:750 g jabłek szarlotkowychsok z połowy cytryny3 łyżki cukru4 łyżki zimnej wodyszczypta cynamonu50 g rodzynków1 łyżeczka mąki ziemniaczanejJabłka obrać, pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier, cynamon. Całość zagotować, a następnie dusić przez 5 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Gdyby jabłka nie były zbyt soczyste, można dodać trochę wody. Powinny się trochę rozgotować. Dodać rodzynki i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i wlać do gotującej się masy. Wymieszać i odstawić aby nadzienie jabłkowe przestygło.Składniki na masę makową:250 g zmielonego maku*370 ml mleka60 g cukru1 cukier wanilinowy lub miąższ z 1 laski wanilii1 jajko50 g posiekanych migdałów bez skórki lub płatków migdałowychZagotować mleko i zalać nim zmielony mak. Dodać cukier, cukier wanilinowy (lub miąższ z wanilii), jajko, migdały. Wymieszać.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Dno tortownicy wylepić schłodzonym kruchym ciastem. Na ciasto wyłożyć połowę masy makowej. Następnie całą masę jabłkową i resztę masy makowej. Wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut.Wystudzić, dowolnie udekorować.Smacznego :-).* jeśli nie posiadasz suchego maku już zmielonego, wtedy wieczór wcześniej zalej suchy mak gorącym mlekiem, kolejnego dnia zmiel w maszynce do mięsa ze specjalnym, drobniejszym sitkiem** moje modyfikacje: do masy jabłkowej dodałam 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pominęłam wodę; masę makową zrobiłam tradycyjnie z aromatem migdałowym i dodałam kilka łyżek miodu, ponieważ dla mnie masa była mało słodka