ßßß Cookit - przepis na Tort makowo-jabłkowy

Tort makowo-jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Dziś u mnie na blogu zimowo.. Makowiec przekładany jabłkami, na cieście kruchym, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Dla tych, którym znudziło się oklepane połączenie makowca z sernikiem (choć czy to się może znudzić? ;-). Ciasto jest dość wilgotne i bardzo interesujące smakowo. Jubilatowi bardzo smakowało :-).
Za przepis bardzo dziękuję Aleksandrze!
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła, schłodzonego
60 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
W naczyniu umieścić mąkę, masło, cukier, sól, jajko i szybko zagnieść (najszybciej zrobić to malakserem). Ciasto owinąć folią, spłaszczyć i włożyć na 30 minut do lodówki.
Składniki na masę jabłkową:
750 g jabłek szarlotkowych
sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru
4 łyżki zimnej wody
szczypta cynamonu
50 g rodzynków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier, cynamon. Całość zagotować, a następnie dusić przez 5 minut, pod przykryciem, na małym ogniu. Gdyby jabłka nie były zbyt soczyste, można dodać trochę wody. Powinny się trochę rozgotować. Dodać rodzynki i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i wlać do gotującej się masy. Wymieszać i odstawić aby nadzienie jabłkowe przestygło.
Składniki na masę makową:
250 g zmielonego maku*
370 ml mleka
60 g cukru
1 cukier wanilinowy lub miąższ z 1 laski wanilii
1 jajko
50 g posiekanych migdałów bez skórki lub płatków migdałowych
Zagotować mleko i zalać nim zmielony mak. Dodać cukier, cukier wanilinowy (lub miąższ z wanilii), jajko, migdały. Wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno tortownicy wylepić schłodzonym kruchym ciastem. Na ciasto wyłożyć połowę masy makowej. Następnie całą masę jabłkową i resztę masy makowej. Wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut.
Wystudzić, dowolnie udekorować.
Smacznego :-).
* jeśli nie posiadasz suchego maku już zmielonego, wtedy wieczór wcześniej zalej suchy mak gorącym mlekiem, kolejnego dnia zmiel w maszynce do mięsa ze specjalnym, drobniejszym sitkiem
** moje modyfikacje: do masy jabłkowej dodałam 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pominęłam wodę; masę makową zrobiłam tradycyjnie z aromatem migdałowym i dodałam kilka łyżek miodu, ponieważ dla mnie masa była mało słodka
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-makowo-jablkowy