Wykonanie
Wbrew powszechnemu uważaniu szarlotka nie jest tradycyjną potrawą polską. Powstała we Francji pod nazwą charlotte russe. Obecnie zagościła ona już tak powszechnie na
polskich stołach, że często nazywana jest naszym narodowym
ciastem. Jakie by jej pochodzenie nie było smak jest rewelacyjny.Mnie osobiście szarlotka to przede wszystkim zapach dzieciństwa,
bitej śmietany i lata. Pomyślałam więc sobie, że z okazji pierwszego śniegu przydałoby się trochę lata w, bądź co bądź, środku zimy.
Niektórzy pewnie pamiętają również słynną scenę z szarlotką z amerykańskiego komedii „American pie”. Nie wchodząc w szczegóły wypiek ten jest czasem czymś o czym marzą faceci. Do tego
bita śmietana…
Więc o czym marzą faceci? O szarlotce 😀Przepis pochodzi z zapisów mojej babci z dawnych, bardzo dawnych lat. Niestety mankamentem przepisu jest to, że trzeba go się wręcz idealnie trzymać bo lubi wychodzić zakalec…
Składniki:350g
mąki pszennej tortowej80g
mąki ziemniaczanej230g
cukru20g
cukru wanilinowegoszczypta
soli250ml
mleka (koniecznie 3,2%)5g
cynamonu5g
proszku do pieczenia2
jajakostka (200g) miękkiego
masła (koniecznie powyżej 82% tłuszczu
mlecznego)2-3
jabłka najlepiej kwaśne i twardełyżka
miodu (można pominąć gdy wolimy mniej słodki środek)sok z połowy
cytrynygarść
rodzynek (w przepisie oryginalnym występują jednak można je pominąć gdy ktoś nie lubi)
Masło utrzeć ze 150g
cukru i
cukrem wanilinowym na puszystą białą masę (maksymalne obroty miksera ok 5 min). Dodawać po 1
jajku i bardzo dobrze zmiksować. Dodać szczyptę
soli.
Mąkę ziemniaczaną i
mąkę pszenną przesiać dwukrotnie z
proszkiem do pieczenia (konieczne bo inaczej ciasto będzie zbyt mało pulchne).Do masy
maślanej dodawać po 1 łyżce (ważne żeby dodawać stopniowo)
mąkę na zmianę z
mlekiem. Po każdym dodanym składniku dokładnie mieszać (łyżką lub mikserem na małych obrotach, ja mieszałam łyżką). Do połączenia się składników (tak jak na muffinki czyli niedokładnie).
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić
sokiem z cytryny, uprażyć na suchej patelni na małym ogniu chwilkę, dodać łyżkę
miodu i
rodzynki (
rodzynki można wcześniej namoczyć w
mleku, które dodajemy do ciasta).W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy na połowę ciasta
jabłka posypujemy
cynamonem i resztą
cukru. Nakładamy kolejną warstwę ciasta. Wierzch można posypać dodatkowo
cukrem lub
płatkami migdałów.Pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę.Moja propozycja podania to szarlotka na ciepło z
bitą śmietaną o smaku
waniliowym (ubijamy
śmietanę 30% z ziarenkami z połowy
laski wanilii oraz łyżeczką
mąki ziemniaczanej).
Inspirację na szarlotkę i zdjęcia czerpałam z www.kwestiasmaku.com