ßßß
3/4 szklanki soczewicy(najlepiej drobnej czerwonej)500 g ziemniaków150 g boczku wędzonego2 marchewkipietruszkakawałek seleramała cebula1 łyżka sosu sojowego2 ząbki czosnkuliść laurowyziele angielskiemajeranek2-3 łyżki posiekanej natki pietruszkipieprz i sólSoczewicę płuczemy, osączamy i wkładamy do garnka. Zalewamy 8 szklankami zimnej wody. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę(marchew, pietruszkę i seler), a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu 25 minut. W tym czasie kroimy w paski boczek i podsmażamy z posiekana cebulą. Dokładamy go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posypujemy natką.