Wykonanie
Żurek to ta zupa, która kojarzy się z Wielkanocą. Zapewne większość z nas
jada wtedy żurek . Ja też gotowałam go na Wielkanoc, nawet dzień przed podaniem, dałam mu czas na przegryzienie się. Był pyszny.Poniżej przepis, który powtórzyłam ostatnio, po prostu miałam na niego ochotę.Poniżej przepis, z którego jak najbardziej możecie skorzystać, nie tylko podczas przyszłorocznych Świąt. Myślę, że jest to świetna propozycja obiadowa w zwykły dzień.Składniki (porcja dla 8 osób):1/2 litra gotowego zakwasu w szklanej butelce (bądź zrobionego samodzielnie)kawałek
wędzonego boczku2
białe kiełbaskikawałek wiejskiej, podsuszonej
kiełbasy5
ziemniaków1/2 średniej
marchewkikawałeczek
selera2
pietruszki1 duży ząbek
czosnku2
suszone grzybki1
cebulaliście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
majeranekchrzan w słoiku - dodajemy do smaku już w talerzu, zależnie od gustuPrzygotowanie:zaczynamy od pokrojenia w 1cm plastry
boczku, wkładamy do garnka w którym będziemy gotować żurek, włączamy gazdodajemy pokrojony w kawałki
czosnek i pokrojoną w pół-piórka
cebulę, mieszamy i podsmażamy na niewielkim ogniudodajemy:
marchew pokrojoną w talarki,
pietruszkę i kawałek
selera oraz pokrojone w drobną kostkę
ziemniaki - wszystko mieszamydodajemy
ziele angielskie,
liście laurowe i
grzybkizalewamy
wodą - około 2-3 litry i przykrywamy garnek, gotujemy na niewielkim ogniu kilkanaście minutnastępnie dodajemy sparzoną
białą kiełbasę - 1 kawałek pokroiłam w plastry, jeden wrzuciłam w całości oraz pokrojoną w kawałki wiejską
kiełbasęgotujemy aż warzywa będą miękkie - u mnie gotowało się około 40-50 minutdodajemy zakwas, mieszamy i gotujemy chwilkępróbujemy, dodajemy
sól i dużo
majeranku, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę na niewielkim ogniuŻurek podajemy z
jajkiem ugotowanym na twardo. Już w talerzu możemy doprawić
ziołowym pieprzem oraz
chrzanem.Smacznego!