ßßß Cookit - przepis na Mielone mięso na ostro z papryką

Mielone mięso na ostro z papryką

nazwa

Wykonanie

Lubię potrawy jednogarnkowe. I często je robię. Mają same zalety. Smaczne, szybkie, pozwalające na improwizacje, łatwo znoszące brak lub nadmiar jakiegoś składnika. Nie są pracochłonne, ot, wystarczy wrzucić, podsmażyć, podlać, przykryć i samo się robi. A potem zostaje tylko jeden garnek do mycia... Mielone mięso na ostro z papryką, to coś na kształt chilli con carne, choć bez fasolki i z lekką nutą słodyczy i wyraźnie wyczuwalnym ostrym akcentem z papryczki chili. Bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z książeczki "Mielone dla każdego", z cyklu Lubię gotować
500 g mielonego mięsa(dałam 250g)
1 czerowna papryka(dałam 2, czerowną i zieloną)
2 papryczki chili
1 puszka pomidorów
2 jabłka
2 cebule
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
2 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
Paprykę, papryczki i jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdzymy. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy jabłka, paprykę, kukurydzę, pomidory wraz z sosem i dusimy pod przykryciem 20 min. Przyprawiamy curry, cynamonem, sola i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczywem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/mielone-mieso-na-ostro-z-papryka.html