ßßß Cookit - przepis na Paella z kurczakiem i chorizo

Paella z kurczakiem i chorizo

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
100 g kiełbaski chorizo
400 g filetów z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 czerwona papryka
1 świeża kukurydza (lub mała puszka ok. 170g, odsączona)
1 duży pomidor
1/2 szklanki białego wina
4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej)
1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio (jak do risotto) lub ryżu do sushi
Przygotowanie
Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w 0,8 cm kostkę. Filety oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę, ziarna kukurydzy odciąć od kolby. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (odrzucić nadmiar soku i nasiona z komór).
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy min. 26 cm. Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodać czosnek.
Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
Wlać wino, wymieszać i gotować przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszać. Po chwili wsypać ryż i podsmażyć przez kolejne 2 minuty.
Wlać przecedzony gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem jak przy paelli z owocami morza .
Propozycja podania
drobno posiekane listki natki pietruszki
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/paella_z_kurczakiem/przepis.html