Wykonanie
Paella, hiszpańska potrawa z typu dań jednogarnkowych. Syta, treściwa a przenikające się smaki idealnie ze sobą współgrają no i prosta w przygotowaniu.Składniki :300 gr
ryżu do paelli ew. carnarolli lub arborio (są to
ryże do risotto)1 litr
bulionu drobiowego40 dag
filetu z kurczaka100 gr
kiełbasy (najlepiej chorizo)kilkanaście nitek
szafranu2-3 ząbki
czosnku1
paprykamała puszka
kukurydzy1 duży
pomidor1 łyżka
koncentratu pomidorowego 30%pół łyżeczki mielonej
papryki słodkiejpół łyżeczki mielonej
kurkumypół łyżeczki mielonej
papryki ostrejoliwanatka pietruszkiPrzygotowanie :
Kiełbasę kroję w ćwierć-talarki o grubości ok 0,5 cm.
Kurczaka po oczyszczeniu w ok 1,5 cm kosteczkę podobnie
paprykę.
Czosnek ścieram na tarce a
pomidora parzę, ściągam skórkę i kroję w kostkę lecz bez miąższu.
Bulion zagotowuję razem z
szafranem.Na patelni głębokiej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki
oliwy, dodaję
kiełbaskę i podsmażam aż wytopi się nadmiar tłuszczu, dodaję kawałki
kurczaka i mieszając obsmażam z każdej strony w
między czasie dodając starty
czosnek.Gdy filet jest już ładnie obsmażony dodaję
kukurydzę,
paprykę i
pomidora, mieszam chwilkę i dodaję
przyprawy (
kurkumę i obie
papryki) oraz łyżkę koncentratu. Wszystko ciągle smażąc mieszam i po chwili wsypuję
ryż. Mieszam dokładnie wszystko na patelni przez 2-3 minuty i wlewam przecedzony
bulion (bez nitek
szafranu).Całość gotuję ok 10-12 minut mieszając tylko co jakiś czas następnie zmniejszam ogień do minimum i duszę / prażę paellę jeszcze przez kilka minut.Gotową paellę stawiam razem z całą patelnią na stół, skrapiam aromatyzowaną
oliwą i posypuję
natką pietruszki.