Wykonanie
Składniki4 porcje1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta
szafranu (lub
bulion domowy np. z tego przepisu)400 g
piersi kurczaka1
czerwona papryka1
cukinia2 ząbki
czosnku1 duży
pomidor3 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)1/3 łyżeczki (lub do smaku)
ostrej papryki (lub
pieprzu cayenne)1/3 szklanki
białego wina4 łyżki
sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka
koncentratu pomidorowego300 g
ryżu arbrio (jak do risotto)lub calasparra lub carnaroliOpcjonalnie:8 - 10 obranych
krewetek Black Tigerdrobno posiekane listki z pęczka
natki pietruszki, wymieszane z 4 łyżkami
oliwy extra vergine i startym ząbkiem
czosnkuPrzygotowaniePrzygotować
bulion i zagotować razem z
szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę,
cukinię w trochę większą kostkę.
Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Rozgrzać 2 łyżki
oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać
kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).Dodać pozostałą łyżkę
oliwy,
paprykę,
cukinię,
czosnek i
pomidory, dodać szczyptę
soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie
bulion) i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.Dodać
paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wlać
wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż
wino wyparuje. Dodać
sos pomidorowy a po chwili wsypać
ryż i mieszając smażyć 2 minuty.Wlać przecedzony
bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć
krewetki (jeśli ich używamy), zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.Zdjąć folię, można polać
oliwą z
natką pietruszki i
czosnkiem jak przy paelli z
owocami morza .