Wykonanie
Zaszaleliśmy:)
SKŁADNIKI:500 g
ryżu do paelli1 litr
bulionu z
owoców morzakilkanaście langustyn lub
krewetek1
pierś kurczaka2-3 ząbki
czosnkuzielony groszek z puszki3 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku1 łyżeczka
ostrej papryki w paście1/3 szklanki
białego wina1 puszka
pomidorów z puszki
oliwa,
natka pietruszki,
sól,
kurkumaNajlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż i wyciągnąć czarne flaki. Część langustynek sparzyłam i obrałam
Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę.
Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki.
Rozgrzać
oliwę na dużej patelni. Dodać
kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać
paprykę,
groszek,
czosnek i
pomidory, dodać szczyptę
soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
Dodać
paprykę w proszku (słodką oraz ostrą w paście), wlać
białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż
wino wyparuje. Wlać
bulion, wymieszać i zagotować. Następnie włożyć obrane langustynki lub
krewetki, wymieszać. Na wierzch położyć kilka całych lengustynek oblać je
oliwą. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut.
Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
Podawać bezpośrednio z patelni całość posypując siekaną świeżą
pietruszką.
Sabroso !