Wykonanie
Paella jest potrawą hiszpańską.Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera.Rozróżnia się tradycyjną paellę z
mięsem, paellę marinara z
rybami i owocami morza oraz paellę
mixta, stanowiącą połączenie obu.Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie...ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować ibawić się
smakami i składnikami.Smakowała wybornie ...a przecież o to chodzi - prawda?;)Składniki:1 kg
krewetekmieszanka
owoców morzakawałek filetu z
mintajapierś kurczaka2 szt.
cebulimrożony
groszek4 ząbki
czosnkuokoło 0,5 l.
bulionuryższklanka pasty pomidorowejczerwona słodka i
ostra papryka3 łyżki
sosu rybnegooliwa z oliwekkurkumacurrysól,
pieprzPierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni.
To samo zrobiłam z
cebulą.
Dodałam do niej sporo ostrej i
słodkiej papryki.Pod koniec smażenia, również starte ząbki
czosnku.
Następnie pokrojoną nas kawałki
rybę.
zielony groszekmieszankę
owoców morzaDodałam podsmażoną wcześniej
pierś z kurczaka.Podlewałam wszystko
bulionem i
sosem rybnym.Następnie goście główni-czyli
krewetki.
Zostały obrane
i potraktowane jako następny składnik paelli.
Dosypałam
ryż, dolałam
bulion,
sos pomidorowy i przyprawiłam
przyprawami:
solą,
pieprzem,
curry,
kurkumą (
szafranu niestety nie posiadałam)Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż
ryż nabrał miękkości.
Pachniało w całym mieszkaniu! ;-)Połączenie tylu smaków i składników stanowiło ucztę dla oczu,duszy i podniebienia;)
Smacznego!