ßßß
Paella jest potrawą hiszpańską.Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera.Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu.Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie...ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować ibawić się smakami i składnikami.Smakowała wybornie ...a przecież o to chodzi - prawda?;)Składniki:1 kg krewetekmieszanka owoców morzakawałek filetu z mintajapierś kurczaka2 szt.cebulimrożony groszek4 ząbki czosnkuokoło 0,5 l.bulionuryższklanka pasty pomidorowejczerwona słodka i ostra papryka3 łyżki sosu rybnegooliwa z oliwekkurkumacurrysól,pieprzPierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni.
To samo zrobiłam z cebulą.
Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki.Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku.
Następnie pokrojoną nas kawałki rybę.
zielony groszek
mieszankę owoców morza
Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka.Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym.Następnie goście główni-czyli krewetki.
Zostały obrane
i potraktowane jako następny składnik paelli.
Dosypałam ryż, dolałam bulion,sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami:solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam)Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości.
Pachniało w całym mieszkaniu! ;-)Połączenie tylu smaków i składników stanowiło ucztę dla oczu,duszy i podniebienia;)
Smacznego!