ßßß Cookit - przepis na PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM

PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM

nazwa

Wykonanie

Paella jest potrawą hiszpańską.
Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera.
Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu.
Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie...
ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i
bawić się smakami i składnikami.
Smakowała wybornie ...a przecież o to chodzi - prawda?;)
Składniki:
1 kg krewetek
mieszanka owoców morza
kawałek filetu z mintaja
pierś kurczaka
2 szt.cebuli
mrożony groszek
4 ząbki czosnku
około 0,5 l.bulionu
ryż
szklanka pasty pomidorowej
czerwona słodka i ostra papryka
3 łyżki sosu rybnego
oliwa z oliwek
kurkuma
curry
sól,pieprz
Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni.
To samo zrobiłam z cebulą.
Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki.
Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku.
Następnie pokrojoną nas kawałki rybę.
zielony groszek
mieszankę owoców morza
Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka.
Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym.
Następnie goście główni-czyli krewetki.
Zostały obrane
i potraktowane jako następny składnik paelli.
Dosypałam ryż, dolałam bulion,
sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami:
solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam)
Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości.
Pachniało w całym mieszkaniu! ;-)
Połączenie tylu smaków i składników stanowiło ucztę dla oczu,duszy i podniebienia;)
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/10/paella-z-owocami-morza-i-kurczakiem.html