Wykonanie
środa, 16 Styczeń 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Dziś nietypowe święto – Dzień Pikantnych Potraw. Najostrzejszej papryczki wyhodowanej na wyspie Trynidad w Ameryce Środkowej raczej nie odważyłabym się spróbować, więc moje dzisiejsze danie doprawiłam ostrą, hiszpańską wędzoną
papryką. Ciekawy jest fakt, że pragnienia po zjedzeniu
papryczki chilli nie ugasimy
wodą. Dzieje się tak z powodu zawartej w niej kapsaicynie. Danie z
chilli najlepiej więc popić
jogurtem (nie odtłuszczonym), tłustym
mlekiem,
sokiem pomidorowym z dodatkiem odrobiny
oleju roślinnego i
cukru lub
napojem alkoholowym.składniki:szklanka suchego
ryżuczerwona papryka2
pomidory4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwygarść drobno posiekanej
natki pietruszki20 średniej wielkości
krewetek1/3 szklanki białego,
wytrawnego winapłaska łyżeczka czerwonej, ostrej, wędzonej
paprykiprzyprawa do paelli (gotowe, hiszpańskie
mieszanki przypraw do paelli bez problemu kupimy w
sieci)
Krewetki gotujemy w 3 szklankach
wody. Odcedzamy, pozostawiając
wywar. Obieramy i jeśli są duże kroimy na 2-3 części.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Paprykę kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
czosnek i
paprykę, solimy je i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę
pomidora, wędzoną
paprykę i 1/3 szklanki białego,
wytrawnego wina. Mieszamy, aż
wino odparuje. Wsypujemy
ryż.
Przyprawę do paelli rozprowadzamy w
bulionie i wlewamy na patelnię. Utrzymujemy potrawę na małym ogniu przez 15 minut często mieszając. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki oraz
krewetki. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, pozwalając aby
ryż zmiękł.