ßßß Cookit - przepis na Paella z krewetkami

Paella z krewetkami

nazwa

Wykonanie

środa, 16 Styczeń 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Dziś nietypowe święto – Dzień Pikantnych Potraw. Najostrzejszej papryczki wyhodowanej na wyspie Trynidad w Ameryce Środkowej raczej nie odważyłabym się spróbować, więc moje dzisiejsze danie doprawiłam ostrą, hiszpańską wędzoną papryką. Ciekawy jest fakt, że pragnienia po zjedzeniu papryczki chilli nie ugasimy wodą. Dzieje się tak z powodu zawartej w niej kapsaicynie. Danie z chilli najlepiej więc popić jogurtem (nie odtłuszczonym), tłustym mlekiem, sokiem pomidorowym z dodatkiem odrobiny oleju roślinnego i cukru lub napojem alkoholowym.
składniki:
szklanka suchego ryżu
czerwona papryka
2 pomidory
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
garść drobno posiekanej natki pietruszki
20 średniej wielkości krewetek
1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
płaska łyżeczka czerwonej, ostrej, wędzonej papryki
przyprawa do paelli (gotowe, hiszpańskie mieszanki przypraw do paelli bez problemu kupimy w sieci)
Krewetki gotujemy w 3 szklankach wody. Odcedzamy, pozostawiając wywar. Obieramy i jeśli są duże kroimy na 2-3 części.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i paprykę, solimy je i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, wędzoną paprykę i 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina. Mieszamy, aż wino odparuje. Wsypujemy ryż. Przyprawę do paelli rozprowadzamy w bulionie i wlewamy na patelnię. Utrzymujemy potrawę na małym ogniu przez 15 minut często mieszając. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz krewetki. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, pozwalając aby ryż zmiękł.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/dania-z-ryzem/paella-z-krewetkami