Wykonanie
Dziś zaproponuję Wam paellę.Sama potrawa wywodzi się Walencji i występuje w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na
ryżu z dodatkiem
szafranu (który ze względu na brak dostępności zastąpiony został w mojej propozycji barwiącą na żółto
kurkumą),podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np.
owoców morza,
mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj
jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano J
Składniki:· 1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta
kurkumy· 1 podwójna
pierś kurczaka· 1
czerwona papryka· 1
cukinia· 2 ząbki
czosnku· 1 duży
pomidor· 3 łyżki
oliwy· 1/2 łyżeczki
papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)· 1/3 łyżeczki (lub do smaku)
ostrej papryki (lub
pieprzu cayenne)· 1/3 szklanki
białego wina· 170 g
ryżu arbrio (jak do risotto)Przygotować
bulion i zagotować razem z
kurkumą. Piersi pokroić w 1,5 cm kostkę.
Paprykę i
cukinię pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Rozgrzać 2 łyżki
oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać
kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).Dodać pozostałą łyżkę
oliwy,
paprykę,
cukinię,
czosnek i
pomidory, dodać szczyptę
soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.Dodać
paprykę w proszku, wlać
wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż
wino wyparuje. Wsypać
ryż i mieszając smażyć 2 minuty.Wlać przecedzony
bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze chwilkę przed podaniem.