Wykonanie
Paella (czyt. paeja) to hiszpańska potrawa, której podstawą jest
ryż z dodatkiem
szafranu (którego u mnie brak!). Przepis pochodzi ze strony Galerii Smaku i udał się pewnie idealnie. Smak nie jest zaskakujący. Połówek stwierdził, że czuć zbyt dużo
skrobi. Uznaliśmy również, że lepsze byłoby z dodatkiem
ostrej papryczki i większej ilości chorizo. Mimo tych naszych uwag - polecam! :)Potrzebujemy (4 porcje):- 1 duża
pierś z kurczaka,- 90g chorizo,- 4 garstki
ryżu do risotto - arborio,- 1 duży
pomidor,- 1 duża
czerwona papryka,- mała puszka
kukurydzy,- 660ml
buliony drobiowego,- 2 ząbki
czosnku,- łyżka
oliwa,- 0,5szkl białego,
wytrawnego wina,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- 0,5 łyżeczki
ostrej papryki,- 0,5 łyżeczki
kurkumy,-
natka pietruszki.
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Chorizo pokroić na pół-plastry.
Paprykę i
pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać chorizo i delikatnie podsmażyć, dodać
kurczaka i smażyć ok. 3min. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać
paprykę i
kukurydzę z puszki, smażyć k.2min, następnie dodać
pomidory i smażyć jeszcze 3min. Wlać
wino, gotować ok. 4min. Dodać
koncentrat pomidorowy i
przyprawy (ja dodałam jeszcze trochę
soli). Dodać
ryż i smażyć 2min. Zalać gorącym
bulionem i gotować bez przykrycia ok. 12min. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 6min. Dodać grubo posiekaną
natkę pietruszki i wymieszać.