ßßß Cookit - przepis na Paella z kurczakiem i chorizo

Paella z kurczakiem i chorizo

nazwa

Wykonanie

Przyjaciółka rzuciła hasło: "Ugotuj to!" i pokazała mi zdjęcie paelli z Kwesti Smaku. Nie wiem skąd akurat ten wybór, ale zakasałam rękawy i ruszyłam do pracy. Paellę przyrządzałam po raz pierwszy, ale wyszła bardzo smaczna. Wspaniały dodatek chorizo, który nadał jej intensywniejszy smak. Przepis pochodzi ze wspomnianej wyżej strony kwestiasmaku.com.
Składniki:
1 litr bulionu z kurczaka
szczypta szafranu
100 g kiełbaski chorizo, pokrojonej w drobną kostkę
400 g filetu z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki oliwy
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
170g kukurydzy konserwowewej
1 duży pomidor, obrany, wydrążony i pokrojony w postkę
1/2 szklanki białego wina
4 łyżki sosu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
170 g ryżu arborio
Przygotowanie:
W wysokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Kiełbaskę chorizo podsmażyć na oliwie przez chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodać pokrojonego kurczaka i smażyć przez półtorej minuty. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez kolejne 1,5 minut aż kurczak będzie obsmażony.
Na patelnię dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i smażyć przez 3 kolejne minuty, mieszając co jakiś czas.
Do mięsa i warzyw wlać wino i gotować na dużym ogniu przez 4 minuty, aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i przyprawy, a chwile potem ryż. Całość smażyć przez 2 minuty.
Zalać gorącym bulionem i nie mieszając gotować 12 minut. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na chwilę.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_96_paella-z-kurczakiem-i-chorizo.html