Wykonanie
Przyjaciółka rzuciła hasło: "Ugotuj to!" i pokazała mi zdjęcie paelli z Kwesti Smaku. Nie wiem skąd akurat ten wybór, ale zakasałam rękawy i ruszyłam do pracy. Paellę przyrządzałam po raz pierwszy, ale wyszła bardzo smaczna. Wspaniały dodatek chorizo, który nadał jej intensywniejszy smak. Przepis pochodzi ze wspomnianej wyżej strony kwestiasmaku.com.Składniki:1 litr
bulionu z kurczakaszczypta
szafranu100 g
kiełbaski chorizo, pokrojonej w drobną kostkę400 g
filetu z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę2 ząbki
czosnku, posiekane3 łyżki
oliwy1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę170g
kukurydzy konserwowewej1 duży
pomidor, obrany, wydrążony i pokrojony w postkę1/2 szklanki
białego wina4 łyżki
sosu pomidorowego1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki mielonej
kurkumy170 g
ryżu arborioPrzygotowanie:W wysokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy.
Kiełbaskę chorizo podsmażyć na
oliwie przez chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodać pokrojonego
kurczaka i smażyć przez półtorej minuty. Dodać posiekany
czosnek i smażyć przez kolejne 1,5 minut aż
kurczak będzie obsmażony.Na patelnię dodać łyżkę
oliwy,
paprykę i
kukurydzę i smażyć przez 2 minuty. Dodać
pomidory i smażyć przez 3 kolejne minuty, mieszając co jakiś czas.Do
mięsa i warzyw wlać
wino i gotować na dużym ogniu przez 4 minuty, aż
wino odparuje. Dodać
sos pomidorowy i
przyprawy, a chwile
potem ryż. Całość smażyć przez 2 minuty.Zalać gorącym
bulionem i nie mieszając gotować 12 minut. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na chwilę.