ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z pomidorami

Kapuśniak z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1/2 kg białej kapusty
6 szklanek wywaru z jarzyn lub wody
2 małe marchewki
1 pietruszka
5 małych ziemniaczków
3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
ok. 250 g passaty pomidorowej
sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy chilli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne twarde liście, wyciąć głąb, resztę posiekać na wąskie paseczki, posolić.
W dużym garnku zagotować bulion lub wodę, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz obraną i pokrojoną na 4 części pietruszkę. Trochę posolić i gotować przez ok. 5 - 7 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki a za chwilę kapustę. Gotować przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
Na patelni, na oliwie, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać passatę pomidorową (w ilości do smaku, można mniej lub trochę więcej) i chwilę pogotować. Doprawić solą, dużą ilością czarnego pieprzu, chilli i 1 łyżeczką cukru.
Dodać natkę pietruszki i całość przełożyć do garnka z zupą. Wymieszać i posypać koperkiem.
Wskazówki
W sezonie warto ugotować zupę z młodej kapusty, marchewki i młodych ziemniaków.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/kapusniak_z_pomidorami/przepis.html