Wykonanie
Składniki4 porcje1/2 kg
białej kapusty6 szklanek
wywaru z jarzyn lub
wody2 małe
marchewki1
pietruszka5 małych ziemniaczków3 łyżki
oliwy extra vergine1
cebulaok. 250 g passaty pomidorowej
sól i dużo świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
przyprawy chilli1 łyżeczka
cukru2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
koperkuPrzygotowanie
Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne twarde liście, wyciąć głąb, resztę posiekać na wąskie paseczki, posolić.W dużym garnku zagotować
bulion lub
wodę, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki
marchewkę oraz obraną i pokrojoną na 4 części
pietruszkę. Trochę posolić i gotować przez ok. 5 - 7 minut.Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę
ziemniaki a za chwilę
kapustę. Gotować przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.Na patelni, na
oliwie, zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać passatę
pomidorową (w ilości do smaku, można mniej lub trochę więcej) i chwilę pogotować. Doprawić
solą, dużą ilością
czarnego pieprzu,
chilli i 1 łyżeczką
cukru.Dodać
natkę pietruszki i całość przełożyć do garnka z zupą. Wymieszać i posypać
koperkiem.WskazówkiW sezonie warto ugotować zupę z
młodej kapusty,
marchewki i
młodych ziemniaków.