Wykonanie
Składnikigarść
suszonych grzybów4 duże
udka kurczaka (nóżki wraz z biodrem), około 1,5 kg1/2 kg
surowego boczku, pokrojonego na 4 części1 duża
cebulapo 6 ziarenek
ziela angielskiego i
pieprzu czarnego oraz 3
listki laurowesól morska300 g
wątróbki cielęcej (lub drobiowej), pokrojonej na mniejsze kawałki1
kajzerka6
jajekszczypta
gałki muszkatołowejNa
galaretkę (opcjonalnie):
żelatyna, 50 ml
słodkiego wina, np.
Malagi, 1 szklanka
wywaru z
mięsa,
czerwony pieprz do dekoracji oraz kilka
marynowanych grzybków. a także:
olej do wysmarowania formy lub foremek, folia aluminiowa do przykrycia pasztetuPrzygotowanie
Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc. Włożyć do dużego garnka wraz z
wywarem, dodać umyte
udka kurczaka, kawałki
boczku, obraną
cebulę,
ziele angielskie,
pieprz i
listki laurowe.
Mięso zalać
wodą (jak najmniej), dodać
sól i gotować pod przykryciem aż
mięso będzie odchodziło od kości, przez około 1 godzinę i 45 minut. Dodać umytą i pokrojoną
wątróbkę i gotować jeszcze przez 15 minut.
Wywar przecedzić, odlać 1 szklankę, a w reszcie namoczyć
kajzerkę.
Mięso kurczaka oderwać od kości i zmielić w maszynce do
mięsa razem z
boczkiem,
wątróbką,
cebulą,
grzybami i odciśniętą
bułką. Dodać
żółtka a
białka ubić na pianę. Masę pasztetu dokładnie wyrobić, doprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową, a na koniec połączyć z pianą z
białek.Formę lub foremki wysmarować
olejem i napełnić masą
mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 20 - 25 minut.Jeśli pasztet będziemy pokrywać
galaretką, zagotować odłożony
wywar mięsny wraz z
winem, zdjąć z ognia, dodać
żelatynę w ilości podanej w przepisie na opakowaniu, mieszać aż całkowicie się rozpuści.Pasztet ostudzić, ułożyć ziarenka
czerwonego pieprzu i ewentualnie 3 - 4
grzybki marynowane, polać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.WskazówkiW wersji pasztetu tylko dla dorosłych do
galaretki można dodać trochę
słodkiego wina (około 50 ml) np.
Malagi.Prawdopodobnie dodałam za dużo
grzybków marynowanych pod
galaretkę, dlatego nie trzymała się ona masy
mięsnej. Dla pewności ogranicz ich ilość lub całkowicie z nich zrezygnuj.Do masy pasztetu dałam samo chude
mięso z kurczaka, ale można spróbować dodać trochę więcej części "miękkich".Dodaj też do gotującego się
kurczaka marchewkę i
pietruszkę, następnie przepuść je razem z
mięsem przez maszynkę.Do masy pasztetu już po zmieleniu
mięsa można też dodać pół szklanki
śmietanki kremówki i trochę
koniaku.