ßßß Cookit - przepis na STAROPOLSKI PASZTET

STAROPOLSKI PASZTET

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1/2 kg wątróbki wieprzowej
70 dag surowego boczku (bardziej z mięsem, niż z tłuszczem)
70 dag podgardla wieprzowego
70 dag karczku albo łopatki
2-3 liście laurowe
10 x ziele angielskie
1 szklanka wody
garstka grzybów
4 cebule przekrojone na pół
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
gałkę muszkatołową
2 kajzerki
4 jajka
sól, pieprz do smaku
Grzyby płuczemy dokładnie, kroimy w paski i gotujemy około 40 minut w garnuszku bez pokrywki. Wątróbkę zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc w lodówce (pozbywamy się goryczki). Następnego dnia należy ją wypłukać i ugotować w nieosolonej wodzie (ok. 15 minut).
Pozostałe mięsko prażymy do miękkości (ok. 1 godziny) z listkami laurowymi, zielem angielskim, miękkimi grzybami i szklanką wody. Po koniec dodajemy przekrojone na pół cebule, czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz 2 kajzerki. Całość gotujemy jeszcze 15 minut pod przykryciem.
Odstawiamy do ostygnięcia i mielimy razem z wątróbką. Dodajemy 4 jajka, więcej soli i pieprzu (do smaku) i zarabiamy. Przekładamy mięsko do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy, aż pasztet będzie złocisty na wierzchu.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/01/staropolski-pasztet.html