Wykonanie
/ przepis pochodzi z Kwestii Smaku /Składniki:garść
suszonych grzybów4 duże
udka kurczaka1/2 kg
surowego boczku lub brzuszkaduża
cebulapo 6 ziarenek
ziela angielskiego i
pieprzu czarnego oraz 3
listki laurowesól morska300 g
wątróbki drobiowej1
kajzerka6
jajekszczypta
gałki muszkatołowejmarchewkapietruszkaGrzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Do dużego garnka dodać umytego
kurczaka,
boczek, obraną
cebulę,
ziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe, namoczone
grzyby. Zalać
wodą, dodać
sól i gotować aż
mięso będzie odchodziło od kości (ok. 2 godzin). 30 minut przed końcem gotowania dodać
marchewkę i
pietruszkę. Po 2 godzinach dodać
wątróbkę i gotować 15 minut.W wywarze namoczyć
kajzerkę.
Mięso pooddzielać od kości, zmielić w maszynce razem z
boczkiem,
wątróbką,
cebulą,
grzybami,
marchewką,
pietruszką, odciśniętą
bułką. Dodać
żółtka,
białka ubić na sztywną pianę. Masę
mięsną dokładnie wyrobić, doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową, na koniec delikatnie wmieszać pianę z
białek.Pasztet przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem/wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec 20-25 minut w 180°C.Bon appetit!