ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy z grzybami

Pasztet drobiowy z grzybami

nazwa

Wykonanie

/ przepis pochodzi z Kwestii Smaku /
Składniki:
garść suszonych grzybów
4 duże udka kurczaka
1/2 kg surowego boczku lub brzuszka
duża cebula
po 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz 3 listki laurowe
sól morska
300 g wątróbki drobiowej
1 kajzerka
6 jajek
szczypta gałki muszkatołowej
marchewka
pietruszka
Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Do dużego garnka dodać umytego kurczaka, boczek, obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, namoczone grzyby. Zalać wodą, dodać sól i gotować aż mięso będzie odchodziło od kości (ok. 2 godzin). 30 minut przed końcem gotowania dodać marchewkę i pietruszkę. Po 2 godzinach dodać wątróbkę i gotować 15 minut.
W wywarze namoczyć kajzerkę. Mięso pooddzielać od kości, zmielić w maszynce razem z boczkiem, wątróbką, cebulą, grzybami, marchewką, pietruszką, odciśniętą bułką. Dodać żółtka, białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Pasztet przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem/wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec 20-25 minut w 180°C.
Bon appetit!
Źródło:http://migawkanagotowanie.blogspot.com/2014/09/pasztet-drobiowy-z-grzybami.html