ßßß
Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie.Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu.Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy osobno, koniecznie zalejmy mięso wrzątkiem, wtedy cały smak zostanie w mięsie, a nie przejdzie do wywaru.
Czas przygotowania: 120 minutProporcje na 8 krokietówSkładniki:1000 g mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe)2 jajka3 łyżki wazowe rosołu2 cebule1 marchewkakilka ziarenek ziela angielskiego2-3 listki laurowegałka muszkatołowapieprzsól morska8 naleśnikówbułka tarta do panierowaniajajko do panierowaniatłuszcz do smażenia
Wykonanie:Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa. Rosół odcedzamy, mięso i warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę.Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy naleśnik w rulonik.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor.