ßßß Cookit - przepis na Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie.
Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu.
Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy osobno, koniecznie zalejmy mięso wrzątkiem, wtedy cały smak zostanie w mięsie, a nie przejdzie do wywaru.
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na 8 krokietów
Składniki:
1000 g mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe)
2 jajka
3 łyżki wazowe rosołu
2 cebule
1 marchewka
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
gałka muszkatołowa
pieprz
sól morska
8 naleśników
bułka tarta do panierowania
jajko do panierowania
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa. Rosół odcedzamy, mięso i warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę.
Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy naleśnik w rulonik.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/11/krokiety-z-miesem.html