Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z
mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie.Robię je naprzemiennie z krokietami z
pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu.Te
mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując
mięso z rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję
mięso osobno. Jeśli je gotujemy osobno, koniecznie zalejmy
mięso wrzątkiem, wtedy cały smak zostanie w
mięsie, a nie przejdzie do
wywaru.
Czas przygotowania: 120 minutProporcje na 8 krokietówSkładniki:1000 g
mięsa mieszanego (
drób, wołowe, wieprzowe)2
jajka3 łyżki wazowe rosołu2
cebule1
marchewkakilka ziarenek
ziela angielskiego2-3
listki laurowegałka muszkatołowapieprzsól morska8 naleśników
bułka tarta do panierowania
jajko do panierowaniatłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy obraną
marchewkę i
cebule,
listki laurowe,
sól,
ziele angielskie i
pieprz. Gotujemy do miękkości
mięsa. Rosół odcedzamy,
mięso i warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mielimy je w maszynce do
mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami
mięso przekładamy do miski, dodajemy
jajka, rosół, gałkę,
pieprz i
sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę.Na naleśniku układamy
mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy naleśnik w rulonik.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym
jajku, a następnie obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor.