Wykonanie
Jeden z moich ulubionych przepisów na roślinne pasztety. Jest prosty i smaczny. A na dodatek tani - z tego przepisu wychodzą 2 blaszki na pasztet. Świetnie smakuje do kanapek, jak i serwowany jako samodzielne danie.Składniki-3 duże
selery-
margaryna-2
cebule-2 małe
marchewki-30 dag
pieczarek-1 szkl.
bułki tartej-1 szkl.
wody-3
jajka-opcjonalnie: zielona
pietruszka-
liść laurowy,
ziele angielskie-
sól i
pieprz-
gałka muszkatołowa,
imbirPrzygotowanie
Selery,
cebulę,
marchew i
pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać szklanką
wody. Dodać
sól,
pieprz,
ziele angielskie i
listek laurowy.
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut pod przykryciem.Masę ostudzić. Wyjąć listek i ziele. Dodać
żółtka,
gałkę muszkatołową,
imbir i
bułkę tartą. Można dołożyć posiekaną
pietruszkę. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na pianę. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60 minut w 180st.
Smacznego! :-)