Wykonanie


Danie, które podbiło moje podniebienie! Mamy tutaj delikatną gotowaną
pierś kurczaka, pszenną torillę i wspaniały sos, który sprawia, że chcemy jeść to danie jak najczęściej! Sos podkreśla smak ugotowanego
mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Możesz to danie podać także z
ryżem albo świeżą
bagietką, która doskonale sprawdzi się w roli "gąbeczki" do sosu. Podanie
kurczaka z sosem i warzywami jako wrap - zawinięte w pszenną tortillę jest jak dla mnie super pomysłem na obiad albo obiadokolację.
Kurczak wraz z sosem i warzywami będzie świetnym wypełnieniem
bagietki na śniadanie albo do zjedzenia w
porze obiadowej w pracy. Do wypełnienia tortilli, obok
kurczaka z sosem, użyłam wyłącznie posiekanego
jarmużu i
rukoli oraz
pomidorków koktajlowych.Mówię Wam, niebo w gębie!Przepis z książki
Janka Paszkowskiego, finalisty programu Masterchef "Kuchnia z pasją" (
póki co, wszystko co zrobiłam z tej książki, było wyśmienite), podaję po drobnych modyfikacjach. Maksymalny czas spędzony w kuchni przy przygotowaniu dania, włącznie z gotowaniem
kurczaka, to mniej niż 1 godzina.W trakcie przygotowania tego dania zrobiłam też pesto z
jarmużu (pyszne!) i zdjęcia na bloga (wkrótce opublikuję), także, jak widać, można tę godzinę naprawdę efektywnie wykorzystać. W weeekendy staram się przygotować parę rzeczy do jedzenia, by móc zjeść normalny obiad w dni robocze, w które nie zawsze mam wenę i siły do stania w kuchni przy garach.Składniki na 2 duże porcje obiadowe:2
piersi z kurczaka2 duże tortille lub 3-4 małe1
czerwona cebula1 łyżeczka
czarnego pieprzu ziarnistego
sól1 krzaczek ("doniczka")
bazylii, liście i łodygigarść listków
mięty1 łyżka
musztardy sarepskiej1 i 1/2 łyżki
miodusok z 1 dużej
cytryny1 ząbek
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowegosóldo podania:
jarmuż,
świeży szpinak lub
sałata lodowa,
pomidorki koktajlowe,
rukola, ew.
paprykaWykonanie:Do niedużego garnka wlać
wodę - dwie, trzy szklanki. Wsypać łyżeczkę
soli i
pieprz w ziarnach. Przykryć i postawić na dużym płomieniu. Kiedy
woda zacznie wrzeć, włożyć do niej umyte
piersi kurczaka i pokrojoną na pół, obraną
czerwoną cebulę (
wody ma być tyle, by
mięso przykryć). Zmniejszyć ogień do średniego, przykryć i gotować około 45 minut, lub krócej - do czasu aż
mięso będzie miękkie i niemal rozpadające się pod naciskiem łyżki, a
potem bez trudu będzie się dało oddzielić widelcem. Jest naprawdę wspaniałe.Gdy
mięso się gotuje, przygotować sos. Najwygodniej robi się go w pojemniku miksującym z nożami, chociaż niektórzy miksują też tzw. "żyrafą". Dodać wszystkie składniki, zmiksować i spróbować, w razie potrzeby dodać więcej
soli lub
oleju. Sos powinien
mieć wyraźny i świeży smak: słodkawy, lekko pikantny, o zapachu
bazylii i
mięty. Gotowy sos przelać do miseczki i odstawić w chłodne miejsce.
Pierś z kurczaka wyjąć z gorącego
wywaru dopiero po podgrzaniu tortilli, żeby zgrać czynności i nic nam nie wystygło.Miękką
pierś kurczaka ostrożnie wyjąć z garnka, porozdzielać na mniejsze kawałki i podawać polaną sosem i zawiniętą w tortillę, z dodatkiem ulubionych warzyw, takimi jak kawałki
papryki,
rukola,
pomidorki,
jarmuż. Wszystko pysznie się połączy i stworzy jedno z najprostszych prostych dań, jakie widziały twoje oczy!Uwagi:
Sosu jest dużo, starczy nawet na polanie warzyw. Jeśli coś zostanie, użyć po prostu do kanapki.
Wody z gotowania
kurczaka proponuję nie wylewać, tylko użyć do przygotowania jakiejś zupy.


