Wykonanie


Prawdziwa zupa pomidorowa w zimie jest możliwa dzięki
przecierom pomidorowym - domowym - pieczołowicie przygotowywanym przez niektóre
panie domu pod koniec lata (
póki co do nich nie należę), albo gotowym, które są dla mnie bazą do zup i wszelkich
sosów pomidorowych - do pizzy, gołąbków i innych dań.
Przecier pomidorowy użyty do tej zupy to nic innego jak zmiksowane
pomidory w czystej postaci - z gatunku tych mięsistych.Do tej zupy przygotowałam kostki
lodowe -
śmietanowo-
ziołowe.
Daje to bardzo fajny efekt wizualny przy minimalnym nakładzie pracy.Składniki:700
przecieru pomidorowego (z butelki/kartonu - niekiedy przecier nazywany jest passatą)800-1000ml
bulionu warzywnego albo warzywno-
mięsnego*1 mała puszka - 70 g
koncentratu pomidorowego1 spora
cebula np. czosnkowa2 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią2 łyżeczki
cukrusól,
pieprzchili w proszku2 łyżeczki suszonego
tymianku2 łyżeczki
suszonego oreganoodrobina suszonej albo świeżo startej
skórki z cytrynydodatkowo - na
ziołowo-
śmietanowe kostki
lodowe:200g
śmietany 12% albo
jogurtu naturalnego3 łyżki
oleju Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią5-6 łyżek posiekanej
natki pietruszkiWykonanie:Najpierw przygotować
bulion oraz kostki
ziołowo-
śmietanowe.Kostki
ziołowo-
śmietanowe:
Natkę pietruszki (tylko liście - łodygi zachować do ugotowania
wywaru - wzmocni to jego smak) zmiksować z
olejem, dodać
śmietanę lub
jogurt - dalej miksować aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę rozlać do pojemników na kostki do
lodu i włożyć do zamrażalnika.Zupa:
Cebulę i
czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać
olej, dodać
cebulę. Smażyć przez około 10 minut na niedużym ogniu - do zeszklenia. Im dłużej będziemy smażyć
cebulę, tym stanie się słodsza. Dodać posiekany
czosnek i
cukier, smażyć dalsze 2-3 minuty. Po tym czasie dodać
koncentrat pomidorowy i
zioła i smażyć jeszcze przez minutę - dwie. Wlać
przecier pomidorowy i gorący
bulion. Zmiksować na krem, doprawić
solą,
pieprzem,
chili w proszku i odrobiną suszonej
skórki z cytryny (można dać startą świeżą - nie więcej niż pół łyżeczki).Podawać gorące z kostkami
śmietanowo - ziołowymi (kostki ładnie się roztopią). Oczywiście zupę można podawać
solo, albo wmieszać
śmietanę do zupy i posypać siekaną
natką pietruszki.*można przygotować bardzo prosty i szybki
bulion warzywny, przepis podawałam TUTAJ, aby otrzymać
bulion warzywno-mięsny (polecam
wołowinę z kością np. 30dag), wystarczy zalać
mięso zimną
wodą, pogotować na wolnym ogniu około godziny, po czym dodać warzywa - np. wg sposobu ekspresowego z linku

***Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. - producent linii "Kujawski ze Smakiem".
