ßßß Cookit - przepis na Zimowa zupa pomidorowa

Zimowa zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Prawdziwa zupa pomidorowa w zimie jest możliwa dzięki przecierom pomidorowym - domowym - pieczołowicie przygotowywanym przez niektóre panie domu pod koniec lata (póki co do nich nie należę), albo gotowym, które są dla mnie bazą do zup i wszelkich sosów pomidorowych - do pizzy, gołąbków i innych dań. Przecier pomidorowy użyty do tej zupy to nic innego jak zmiksowane pomidory w czystej postaci - z gatunku tych mięsistych.
Do tej zupy przygotowałam kostki lodowe - śmietanowo-ziołowe. Daje to bardzo fajny efekt wizualny przy minimalnym nakładzie pracy.
Składniki:
700 przecieru pomidorowego (z butelki/kartonu - niekiedy przecier nazywany jest passatą)
800-1000ml bulionu warzywnego albo warzywno-mięsnego*
1 mała puszka - 70 g koncentratu pomidorowego
1 spora cebula np. czosnkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
chili w proszku
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonego oregano
odrobina suszonej albo świeżo startej skórki z cytryny
dodatkowo - na ziołowo-śmietanowe kostki lodowe:
200g śmietany 12% albo jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
5-6 łyżek posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Najpierw przygotować bulion oraz kostki ziołowo-śmietanowe.
Kostki ziołowo-śmietanowe:
Natkę pietruszki (tylko liście - łodygi zachować do ugotowania wywaru - wzmocni to jego smak) zmiksować z olejem, dodać śmietanę lub jogurt - dalej miksować aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę rozlać do pojemników na kostki do lodu i włożyć do zamrażalnika.
Zupa:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę. Smażyć przez około 10 minut na niedużym ogniu - do zeszklenia. Im dłużej będziemy smażyć cebulę, tym stanie się słodsza. Dodać posiekany czosnek i cukier, smażyć dalsze 2-3 minuty. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i zioła i smażyć jeszcze przez minutę - dwie. Wlać przecier pomidorowy i gorący bulion. Zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem, chili w proszku i odrobiną suszonej skórki z cytryny (można dać startą świeżą - nie więcej niż pół łyżeczki).
Podawać gorące z kostkami śmietanowo - ziołowymi (kostki ładnie się roztopią). Oczywiście zupę można podawać solo, albo wmieszać śmietanę do zupy i posypać siekaną natką pietruszki.
*można przygotować bardzo prosty i szybki bulion warzywny, przepis podawałam TUTAJ, aby otrzymać bulion warzywno-mięsny (polecam wołowinę z kością np. 30dag), wystarczy zalać mięso zimną wodą, pogotować na wolnym ogniu około godziny, po czym dodać warzywa - np. wg sposobu ekspresowego z linku
***
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A. - producent linii "Kujawski ze Smakiem".
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2013/02/zimowa-zupa-pomidorowa.html