Wykonanie
Ostatnio mam fazę na
suszone grzyby a doskonałym sposobem na nie jest ta oto
tarta. Są tu smaki wigilijne więc przypadnie ona do gustu każdemu kto lubi takie jedzenie.
Tarta doskonale smakuje z czerwonym barszczem.
Źródło + moje zmianySkładniki na ciasto:200 g
mąki60 g
masła1
jajko7 g
suszonych drożdży1/2 łyżeczki
soliSkładniki na farsz:50 g
suszonych grzybów70 dag
kiszonej kapusty6 łyżek
oliwy z oliwekziele angielskie,
liść laurowy,
kminek, kilka
jagód jałowca170 g suszonych
śliwek1
cebulasól,
pieprzMąkę przesiać do miski, dodać roztopione
masła,
jajko,
sól,
drożdże. Wyrobić ciasto, w razie konieczności dodać kilka łyżek ciepłej
wody. Ciasto wygniatać przez 15 min.
Grzyby zalać gorącą
wodą i odstawić na 2 godziny. W tym czasie odcisnąć
kapustę, można pokroić ją na pół. Na rozgrzana patelnię wlać
olej, podsmażyć
cebulę i dodać
kapustę. Dusić pokrojone
grzyby wraz z
wywarem. Dodać
kminek,
liść laurowy i
ziele angielskie,
jałowiec, i
suszone śliwki,
pieprz i
sól. Dusić wszystko razem aż
grzyby i
kapusta będą miękkie. Tak przygotowany farsz wykładać na ciasto, ułożyć paski z ciasta w kratkę, i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 40 min.Smacznego:)