Wykonanie
Składniki: *na farsz:- 2 garści
suszonych grzybów- 400g
kapusty kiszonej z
marchewką- 5 łyżek
oliwy- 1 łyżeczka
kminku- 100g suszonych
śliwek- 1 mała
cebula- 4
ziela angielskie-
sól i
pieprz*na ciasto:- 2 małe
jajka- 210g
mąki pszennej- 7g
drożdży suszonych- 1/2 łyżeczka
soli- 60g roztopionego
masłaSposób przygotowania:1.
Grzyby opłukujemy, zalewamy 1 szklanką
wody i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy 1 szklanką
wody i gotujemy około godziny. Studzimy i kroimy na małe kawałki.2. Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna przepłukujemy ją na sicie. Następnie zalewamy 1 szklanką
wody, dodajemy
kminek,
ziele angielskie,
sól i
pieprz, gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.3.
Śliwki kroimy na małe kawałki (jeśli są twarde zalewamy na chwilę wrzątkiem).4. Z ugotowanej
kapusty wyciągamy
ziele angielskie, mieszamy ją z pokrojonymi
grzybami i
śliwkami, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.5. Do miski wsypujemy
mąkę,
drożdże,
sól, wlewamy ostudzone
masło,
jajka, ugniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach.6. Następnie ciasto wyciągamy, wykładamy
grzybowy farsz, na nim układamy paseczki z ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki. Całość ponownie zanosimy do piekarnika, pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach (powinna się lekko zezłocić).
