Wykonanie
Składniki10 porcji:Farsz:50 g
suszonych grzybów (
borowików lub podgrzybków)700 g
kiszonej kapusty (z tartą
marchewką)6 łyżek
oliwy z oliwek (dałam trochę więcej)2
liście laurowe i 3
ziela angielskie1 łyżeczka
kminku170 g suszonych
śliwek1
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzCiasto:200 g
mąki*60 g
masła, roztopionego1
jajko1 torebka
suszonych drożdży (7 g)1/2 łyżeczki
soli morskiejDodatki: barszcz czerwony z
grzybami* można użyć pół na pół zwykłej
mąki pszennej oraz
mąki razowej. Można też użyć tylko jednego rodzaju
mąki.Przygotowanie
Grzyby opłukać i zalać 1 szklanką
wody, odstawić na minimum 2 godziny (ja moczę dłużej). Wyjąć
grzyby z
wywaru,
wywar delikatnie przelać do innego naczynia, pozbywając się zanieczyszczeń zgromadzonych na dnie. Umieścić
grzyby i
wywar w rondelku, zagotować. Gotować przez około 30 - 40 minut, aż
grzyby będą miękkie i cała
woda wyparuje. Po ostudzeniu posiekać na mniejsze kawałki, posolić i przełożyć do większej miski.
Kapustę opłukać na sicie (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Włożyć do garnka z 3 łyżkami
oliwy z oliwek, liśćmi laurowymi,
zielem angielskim,
kminkiem oraz z 1 szklanką
wody. Doprawić
solą i gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż
kapusta będzie miękka. Ostudzić, usunąć
liście laurowe i
ziela angielskie, posiekać. Dodać do miski z
grzybami.
Śliwki pokroić na kawałki i przełożyć do miski z
kapustą i
grzybami. Jeśli
śliwki są bardzo twarde, można je wcześniej namoczyć.Na patelni, na pozostałych 3 łyżkach
oliwy zeszklić
cebulę (przez około 10 minut), nie rumieniąc. Dodać do miski z
grzybami,
kapustą i
śliwkami. Całość doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i ewentualnie
solą, bardzo delikatnie przemieszać.Ciasto: Wysoką formę na tartę lub tortownicę** posmarować
oliwą z oliwek.
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione
masło,
jajko,
sól,
drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej
wody (ja dałam około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera). Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Odłożyć 1/4 ciasta, a resztę rozwałkować na placek, wyłożyć nim spód i boki formy. Nałożyć farsz z
kapusty,
grzybów i
śliwek. Z odłożonej część ciasta zrobić wałeczki, które ułożyć na wierzchu tarty. Tartę ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 30 minut na lekko złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym z
grzybami.** użyłam formy na tartę o wysokości 4 cm, średnicy dna - 22 cm, średnicy górnej krawędzi - 25 cm.
