Wykonanie
Robienie zdjęć o tej
porze roku, jeżeli nie jest się za pan brat ze sztucznym oświetleniem, jest nie lada wyzwaniem o tej
porze roku.Jest magicznie, czarownie, zmrok zapada wcześnie, ale jak się okazuje trzeba za to zapłacić pewną cenę, a są nią trudności ze złapaniem przyzwoitego dziennego światła.Może już czas opanować umiejętność robienia zdjęć z użyciem lamp? Bart, co sądzisz?Zdjęcia zdjęciami, a Święta za moment.
Tarta z
kapustą to doskonała alternatywa dla pasztecików, uszek czy wszelkich innych dodatków do barszczu. Święta bez barszczu? Bez pierogów? Nie, z pewnością nie. A może tym razem z tartą z
kapustą ze śliwkami?Dlaczego nie z grzybami? A dlaczego nie? Będzie równie doskonała.
Składniki:kruche ciasto: na formę 24cm250g
mąki150g zimnego
masła pokrojonego w kostki1 łyżeczka
soli1
jajko - do posmarowania paseczków ciasta przed pieczeniem
tymianek do posypanianadzienie:około 1/2kg
kapusty kiszonej3-4 łyżki
oliwy3 łyżki
masła2 średnie
cebule, obrane, pokrojone w kostkę1 łyżeczka
kminkuspora garść
śliwek suszonych, miękkich, słodkich
sól,
pieprzewentualnie
grzyby suszoneopcjonalnie 1/2 kubka
białego winaJak zrobiłam:ciasto:Wszystkie składniki połączyłam i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
kapusta:1. W średnim garnku roztopiłam
oliwę i
masło, skarmelizowałam
cebulę.2. Pokroiłam
kapustę na mniejsze kawałeczki, odsączyłam i wrzuciłam do garnka, na
cebulę. Po około 10 minutach dodałam ziarenka
kminku. Dusiłam przez jeszcze około 1/2 godziny, aż była zupełnie miękka.3. Dodałam
śliwki, wymieszałam i chwilę dusiłam. Teraz można dodać
wino. Doprawiłam
solą i
pieprzem do smaku.
Jeżeli chcecie zrobić
kapustę z
grzybami, trzeba je namoczyć w letniej wodzie przez godzinę, pokroić w paseczki i dodać do
kapusty, z odrobiną
wody po namaczaniu zaraz po
kminku.Gotową
kapustę odstawiłam, żeby wystygła.
4. Formę do tarty wyłożyłam papierem. Rozwałkowałam 2/3 ciasta, resztę włożyłam do lodówki. Rozwałkowane ciasto przeniosłam na wałku na spód blaszki. Wylepiłam dokładnie palcami, nakłułam w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzałam do 180;C i podpiekłam spód przez 20 minut, aż był lekko złotawy.5.
Kapustę wyłożyłam na spód. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i pocięłam na grube paseczki. Ułożyłam je w kratkę na
kapuście. Posmarowałam roztrzepanym
jajkiem i posypałam
tymiankiem. Piekłam przez około 25 minut, aż ciasto było złotawe i przyrumienione.