Wykonanie
Tak, to
słoneczne danie to zapiekanka z
czerwonej soczewicy, która po ugotowaniu staje sie żółta, dodatkowo kolor został "podrasowany"
kurkumą. Sama
soczewica jest dość mdła w smaku dlatego potrzeba dużej ilości
czosnku oraz
ziół. Ja zdecydowałam się na
tymianek bo jest to moje ulubione
zioło ale myślę, żę będzie tez pasować
majeranek lub
rozmaryn. Zapiekanka jest bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Koniecznie z kleksem
śmietany lub
jogurtu.
Źródło:
Sól i
PieprzSkładniki:400 g
czerwonej soczewicy120 g twardego
żółtego sera1-2 łyżeczki
kurkumy5-6 ząbków
czosnku (dałam 4)2
jaja3 łyżki
mąki60 g drobnej
bułki tartejsól,
pieprztłuszcz i
bułka do formy1-2 łyżki
oliwySoczewicę wsypać na sito, opłukać zimną
wodą, przełożyć do garnka. Zalać zimna
wodą, dodać nieco
soli, gotować ok. 30 minut aż się rozgotuje.
Ser zetrzeć.
Soczewicę wystudzić. Dodać
kurkumę,
starty ser, wymieszać z przeciśniętym przez praskę obranymi ząbkami
czosnku.
Jaja rozkłócić, dokładnie wymieszać z
soczewicą. Następnie wyrobić stopniową wsypując
mąkę i drobną
bułkę tartą. Masę doprawić
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i
ziołami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę posmarować tłuszczem, wysypać
bułką tartą. Do formy przełożyć masę z
soczewicy, wygładzić wierzch i skropić
oliwą. Piec ok. 35 minut. Przestudzoną zapiekankę kroić w plastry i podawać ze
śmietaną lub
jogurtem. Pasuje tu także
sałata lub surówka.Smacznego:)