Wykonanie

Te
oleje tłoczone mechanicznie na zimno dostałam wprost od producenta.Wytłoczone w sobotę, w czwartek były już u mnie. To się nazywa - "świeżość produktu " :)Są to
olej rzepakowy,
słonecznikowy i z pestek dyni, zamknięte w ciemnych, estetycznych butelkach.Bezpiecznie zapakowane na czas transportu.Każdy z nich przed użyciem w potrawie spróbowałam osobiście.Po otwarciu butelki z
olejem należy przechowywać go w lodówce. Trwałość
oleju wynosi 3 miesiące, z tego wniosek, że nie są one rektyfikowane. Takie dla naszego organizmu są najprzydatniejsze.
Olej rzepakowy zwany "
oliwą północy"charakteryzuje się dobrymi właściwościami zdrowotnymi.
Olej ten pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we
krwi.Tłoczenie
oleju przebiega w temperaturze nie wyższej niż 30 *C. Nie jest filtrowany mechanicznie ani chemicznie stąd naturalny osad na dnie butelki.Nadaje się do smażenia, ale również do potraw na zimno-
śledzi, sałatek, dressingów.
Olej słonecznikowy neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie skóry. Poprawia krążenie
krwi i funkcjonowanie mózgu, a dzięki właściwościom odkażającym pomaga przy dolegliwościach jelitowych, zapaleniach górnych dróg oddechowych i chorobach kobiecych. Uzupełnia niedobory witaminy E w organizmie. Nie nadaje się do smażenia. Przyprawiamy nich potrawy na zimno.
Olej z pestek dyni jest szczególnie skuteczny na zaburzenia trawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i normalizuje apetyt u dzieci. Oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy.Polecany do przyrządzania różnego rodzaju potraw, może być dodawany do zup, sałatek. Jest lekkostrawny ze względu na korzystna kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.Oprócz zastosowania w kuchni, możemy używać go również w kosmetyce, ma właściwości natłuszczające i nawilżające.Z najnowszych doniesień wynika, że spożywanie tego
oleju działa profilaktycznie w zapobieganiu zaburzeń przerostu gruczołu
krokowego- prostaty. Zawiera dużo fitosteroli, selenu, potasu i cynku, bogaty w witaminy : E, B1, B2, B6, A, Ci D.A to moja propozycja sałatki z użyciem
oleju z pestek dyni ze sklepu internetowego www.niwki.pl

Składniki :mały
brokuł2
pomidory1 lub 2 garści ugotowanego
makaronu1 ugotowana
marchew2-3
łodygi selera naciowegopo połowie dużego strąka
papryki czerwonej i zielonejpół kolby świeżej ugotowanej
kukurydzyziarno
sezamu,
pestki dyniNa dresingświeże
zioła;
szczypiorek,
natka,
tymianek,
oregano,
estragonsól,
pieprz mielony prawdziwyłyżka
miodułyżeczka
musztardyokoło 4 - 5 łyżek
oleju z pestek dyni

Przygotowanie :
Pomidory obrać ze skórki, ugotowaną
marchew pokroić w kostkę,
pomidory również
Brokuł gotować krótko, osączyć, podzielić na małe różyczki, umyte
papryki pokroić w kostkęŚwieżo ugotowaną
kukurydzę po ostudzeniu podzielić na ziarnka, a ugotowany
makaron dobrze osączyć i ostudzićWszystkie składniki delikatnie połączyć, wymieszać, posypać
ziołami i ziarnem
sezamowym ewentualnie również
pestkami dyni,polać przygotowanym dresingiem z
oleju z pestek dyni.
Oleje wydają mi się smaczne, świeże i naprawdę godne polecenia, dlatego już wkrótce zaproponuję użycie
oleju słonecznikowego w pysznej, prostej przystawce, Zapraszam na strony mojego bloga oraz do odwiedzenia sklepu.