Wykonanie
Składniki :3 spore
ziemniaki25 dag
wędzonego boczku30 dag
wieprzowiny bez kości - może być
łopatka, karczek lub biodrówka10- 15 dag
kiełbasypo strąku czerwonej i
żółtej paprykipłaska łyżka słodkiej sproszkowanej
paprykistrączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać
chili4 łyżki
koncentratu pomidorowegocebula,
sól,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
smalec- ale oczywiście może być
olej2-3
suszone śliwki , ale niekonieczniePrzygotowanie:
Mięso,
boczek i
kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy
boczek i
mięso usmażyć w pierwszej kolejności
Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość
wody, dodać
liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę,
majeranek,
paprykę w proszku, przekrojone na pół
śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu
Cebulę pokroić i przesmażyć,
kiełbasę również,
paprykę pokroić w paskiGdy
mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone
ziemniaki oraz przesmażoną
cebulę,
kiełbasę i
paprykę pokrojoną w paski- wymieszać i dogotować do miękkości wszystkich składników
Koncentrat pomidorowy rozmieszać w około połowie szklanki
wody - dodać do
mięsZagotować, posolić, dodać
majeranek,
pieprz, ewentualnie
cukier.To już wszystko, potrawa gotowa. Dobra na chłodne dni, ale i na cieplejsze też niezła.Danie było naprawdę bardzo smaczne.A jeśli
mięso" kłuje " nas chwilowo w zęby, można dodać więcej
papryki i
cebuli, a ilość
mięsa zmniejszyć :)