ßßß Cookit - przepis na Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe

Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki :
3 spore ziemniaki
25 dag wędzonego boczku
30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka
10- 15 dag kiełbasy
po strąku czerwonej i żółtej papryki
płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili
4 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może być olej
2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie
Przygotowanie:
Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności
Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu
Cebulę pokroić i przesmażyć, kiełbasę również, paprykę pokroić w paski
Gdy mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki oraz przesmażoną cebulę, kiełbasę i paprykę pokrojoną w paski- wymieszać i dogotować do miękkości wszystkich składników
Koncentrat pomidorowy rozmieszać w około połowie szklanki wody - dodać do mięs
Zagotować, posolić, dodać majeranek, pieprz, ewentualnie cukier.
To już wszystko, potrawa gotowa. Dobra na chłodne dni, ale i na cieplejsze też niezła.
Danie było naprawdę bardzo smaczne.
A jeśli mięso" kłuje " nas chwilowo w zęby, można dodać więcej papryki i cebuli, a ilość mięsa zmniejszyć :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/01/danie-miesno-warzywne-jednogarnkowe.html