ßßß
SKŁADNIKI:400 g suszonej fasolki Jaś (u mnie karłowy)30 - 40 dag kości wędzonej1,5 l wody3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego100 g chudego, wędzonego boczku400 g chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka)200 g koncentratu pomidorowego (dobrej jakości)1 puszka krojonych pomidorów1 duża cebula4 łyżki tłuszczu do smażenia (np. olej, masło klarowane)2-3 ząbki czosnku1 łyżka majerankupo 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrejsól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Fasolę należy noc wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, a przed gotowaniem odcedzić (ja dodatkowo ją płuczę).W dużym garnku umieścić fasolę, kość wędzoną, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać zimną wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 40 minut, aż fasolka będzie al dente (czyli miękka z zewnątrz, ale po rozgryzieniu czuć jeszcze jej twardość wewnątrz). Osobiście gotuję ją bez przykrycia, by woda mogła swobodnie odparować.W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na 2 łyżkach tłuszczu. Na sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy całość jeszcze przez minutę, ciągle mieszając. Cebulkę przekładamy na talerz.Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (jeśli jest bardzo chudy, należy dodać łyżkę tłuszczu), a następnie pokrojoną w półksiężyce kiełbasę (również podlać tłuszczem, jeśli kiełbasa jest bardzo chuda).Cebulę, boczek i kiełbasę przekładamy do fasolki ugotowanej al dente i gotujemy przez 5 minut.Po tym czasie do zupy dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilkę.Teraz wyjmujemy kość (możemy obrać z niej mięso i przełożyć do fasolki) i całość doprawiamy majerankiem, paprykami, solą i pieprzem do smaku.Zupę możemy zagęścić zasmażką lub łyżką mąki wymieszaną w 1/3 szklanki bardzo zimnej wody. Fasolka najlepiej smakuje na następny dzień. Za każdym następnym odgrzewaniem zyskuje na smaku. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!