Wykonanie
Nie mogliśmy się najeść...mój syn, który za
fasolami różnymi nie przepada, czyścił talerz aż miło, przepis od
Wiesi, więc wszystko jasne :)
500 g
fasoli "piękny jaś"200 g
boczku wędzonego300 g
mięsa z
łopatki400 g
kiełbasy typu śląska3 średnie
cebule + 4 - 5 ząbków
czosnku1 łyżka
smalcu lub
masła klarowanego do przysmażenia3
listki laurowe, 5 kulek
ziela angielskiego1,5 łyżki
słodkiej papryki w proszku + płaska łyżeczka ostrej1,5 łyżki
majeranku200 ml (słoik) dobrego
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz świeżo mielonyjasna zasmażka z 1 łyżki
masła i 1 łyżki
mąkiFasolę opłukać, zalać ciepłą
wodą i odstawić na całą noc.W dniu następnym
wodę z moczenia wylać, zalać następną i wstawić do gotowania.
Mięso,
boczek,
kiełbasę,
cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu dodając pod koniec pokrojony
czosnek.Wrzucić do gotującej się
fasoli (
kiełbasę wrzuciłam na około 30 minut przed końcem gotowania), dodać ziele,
liście laurowe,
sól.Gotować do miękkości
fasoli.Na koniec wsypać
majeranek, obie
papryki,
pieprz, dodać
koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.Zrobić jasną zasmażkę, wlać do niej chochlę
wywaru z
fasolki, dobrze wymieszać i dodać do garnka.Podawać z
pieczywem.