ßßß Cookit - przepis na fasolka po bretońsku - wyśmienita !

fasolka po bretońsku - wyśmienita !

nazwa

Wykonanie

Nie mogliśmy się najeść...mój syn, który za fasolami różnymi nie przepada, czyścił talerz aż miło, przepis od Wiesi, więc wszystko jasne :)
500 g fasoli "piękny jaś"
200 g boczku wędzonego
300 g mięsa z łopatki
400 g kiełbasy typu śląska
3 średnie cebule + 4 - 5 ząbków czosnku
1 łyżka smalcu lub masła klarowanego do przysmażenia
3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku + płaska łyżeczka ostrej
1,5 łyżki majeranku
200 ml (słoik) dobrego koncentratu pomidorowego
sól, pieprz świeżo mielony
jasna zasmażka z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki
Fasolę opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc.
W dniu następnym wodę z moczenia wylać, zalać następną i wstawić do gotowania.
Mięso, boczek, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu dodając pod koniec pokrojony czosnek.
Wrzucić do gotującej się fasoli (kiełbasę wrzuciłam na około 30 minut przed końcem gotowania), dodać ziele, liście laurowe, sól.
Gotować do miękkości fasoli.
Na koniec wsypać majeranek, obie papryki, pieprz, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.
Zrobić jasną zasmażkę, wlać do niej chochlę wywaru z fasolki, dobrze wymieszać i dodać do garnka.
Podawać z pieczywem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/fasolka-po-bretonsku-wysmienita.html