Wykonanie
Delikatny powiew.Wiatru. Promyki.Słońca. Spacer.Las. Park.Wiosenne kwiaty.

ok. 500 gram
fasoli Jaś lub białej drobnej
włoszczyzna0,5 kg
mięsa wieprzowegokilka
ziemniaków2
cebule2 ząbki
czosnkuok. 150 gram
wędzonego boczkuok. 300 gram
kiełbasyliść laurowy4 kulki
ziela angielskiegołyżeczka ziaren
pieprzu naturalnego2 łyżeczki
papryki słodkiej2 łyżki
majerankusólFasolę przepłukać na sicie, a
potem zalać w misce zimną
wodą tak by sięgała ponad powierzchnię
fasoli. Zostawić na noc.Rano odsączyć
fasolę z
wody i razem z
mięsem (np.
żeberka) przełożyć do garnka.Zalać
wodą ponad ich powierzchnie - zagotować i zmniejszyć moc palnika, gotować dalej przez około godzinę.W tym czasie warzywa z
włoszczyzny i
ziemniaki pokroić w kosteczkę, a
pora w talarki.
Boczek również pokroić w kostkę,
kiełbasę w plasterki i podsmażyć na patelni.Dodać do tego pokrojoną
cebule i smażyć aż się zeszkli.Po upłynięciu godziny gotowania zupę doprawić
solą i dodać do niej: warzywa z
włoszczyzny,
ziemniaki,
boczek,
kiełbasę,
cebulę i ząbki
czosnku.Wrzucić
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz naturalny,
paprykę słodką i
majeranek.Gotować jeszcze około 20-30 minut do miękkości warzyw.W przepisie użyłam drobnej
białej fasoli od Lestello.


Wiosenne kwiaty. Cebulice i magnolia.

